Oslo  20180516.Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).PortrettFoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20180516.Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).PortrettFoto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Norge får sentral rolle i klimaforhandlingene i Polen

Publisert

Norge og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) tildeles en sentral rolle i sluttforhandlingene om regelverket for Parisavtalen i Katowice i Polen.

Klima- og miljøministeren skal sammen med sitt singaporske kollega lede diskusjonene i klimatoppmøtet i Polen. Diskusjonene har som mål å komme fram til et felles regelverk om utslippsreduksjoner under Parisavtalen.

– Skal vi beholde verden slik vi kjenner den i dag, må klimagassutslippene reduseres raskt. Derfor er det så viktig at vi lykkes med forhandlingene her i Polen, sier Elvestuen.

Diskusjonene starter med ulike grupperinger av land og enkeltland onsdag morgen og skal etter planen avsluttes til helgen.

– Den siste rapporten fra FNs klimapanel viser at verden må gjennom store og raske utslippskutt dersom vi skal nå målene i Parisavtalen. Det haster, og vi trenger et tydelig regelverk som gjør det klart hva landene skal gjøre, sier Elvestuen.

Også til stede under klimatoppmøtet er miljøpolitisk talsmann Gisle Meininger Saudland i Frp. Han mener det viktigste Elvestuen bør kommunisere, er å få på plass strengere krav til utslippskutt i de landene der utslippene er størst.

– I land som Kina og India er kullforbruket sterkt økende og Kina brenner eksempelvis halvparten av verdens kull. Også i land som USA og Russland er det rom for store kutt og disse burde også forplikte seg mer, sier Saudland.

(©NTB)