Stina Johansen (Foto: Chul Christian Aamodt)
Stina Johansen (Foto: Chul Christian Aamodt)

— Norge etablerte verdens første internasjonale kraftmarked sammen med Sverige i 1996

Nå satser Nord Pool og Agder Energi sammen i Europa.

Det er stor motstand mot utenlandskabler, men det å handle kraft med nabolandene våre er ikke noe nytt. Stina Johansen er kommunikasjonsdirektør i Nord Pool. Hun forteller til enerWE at vi startet allerede i 1996.

— Norge etablerte verdens første internasjonale kraftmarked sammen med Sverige i 1996, sier hun. Så det å handle kraft med naboland har siden 1996 fortsatt med Finland, Danmark, Baltikum og resten av Europa.

Hun forklarer at den nordiske markedsmodellen handler om at man bruker elektrisitet mest effektivt ved at man handler større markeder sammen.

— Ved at Norge kan bruke fleksibel vannkraft, og ved å importere vindkraft fra Danmark og Tyskland når det er vind der er effektivt og bra.

Nord Pool sin rolle er å kalkulere kraftprisen hver time i det kommende døgnet.

— I hele den prosessen handler det om at alle der ute i kraftmarkedet vet hva som skjer akkurat nå. De har tilgang til lik informasjon. Så legger de som skal selge inn hvor mye kraft de ønsker selge, og de som skal kjøpe legger inn hvor mye kraft de ønsker å kjøpe.

Stina Johansen forteller at de nå også satser på flere områder, blant annet gjennom Nodes som de har etablert sammen med Agder Energi.

— Nodes er et nytt selskap som ser på fleksibilitet i kraftmarkedet som en verdi. Vi ser at verden forandrer seg og vi må se på nye løsninger for markedsdesign.

Hun forklarer at de etablerte Nodes utenfor Nord Pool fordi det er noe nytt og annerledes.

Hallstein Hagen (Foto: Chul Christian Aamodt)
Hallstein Hagen (Foto: Chul Christian Aamodt)

Hallstein Hagen er Senior Consultant i Nodes. Han forteller til enerWE at det nå er viktig å bevise at markedsdesignet virker.

— Vi ønsker nå å få praktiske eksempler ved å delta i piloter rundt omkring i Europa.