Oljeprisen nærmer seg 20-tallet

Publisert

Men analytiker mener det ikke vil vare.

Oljeprisen fortsetter å falle. Tirsdag ble både amerikansk råolje og nordsjøolje omsatt for under 31 dollar fatet.

Falt ti prosent i forrige uke

Tirsdag morgen norsk tid ble nordsjøolje omsatt for 30,53 dollar fatet på de asiatiske markedene. I forrige uke falt oljeprisen 10 prosent og sank til under 35 dollar fatet.

Årsaken er både svake økonomiske tall fra Kina, samt det stadig mer betente forholdet mellom de to oljenasjonene Saudi-Arabia og Iran, som øker faren for overproduksjon.

 • Sentralbanksjefen: - 2016 blir et krevende år
 • Har ikke tro på under 30 dollar

  Investeringsanalytiker Daniel Ang tror imidlertid ikke at prisen vil falle under 30 dollar fatet.

  – Vi vil se noe spekulasjon i fallende priser på kort sikt slik at prisene vil kunne fortsette å falle litt, men jeg tror det er mye som bidrar til at de blir liggende, sier Ang, som jobber for Philip Futures.

  Markedet gjør seg også klar for nye forsyninger med råolje fra Iran når de vestlige sanksjonene etter planen fjernes i tråd med atomavtalen landet har inngått med verdenssamfunnet.

  Presser et allerede mettet marked

  Det vil i løpet av noen måneder føre til at det skal omsettes ytterligere en million fat olje på et marked som allerede er mettet. Etter hvert vil dette trolig føre til produksjonskutt, men det vil ta noen måneder før landene greier å få dette på plass, framholder analytikeren Ric Spooner overfor Bloomberg News.

  - Ikke umulig

  Det er situasjonen i Kina som forklarer fallet, forklarer oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

  – Kina har vært den store driveren av etterspørsel siden 2003. De trenger mer energi. Når man ser at det blir uro om veksten i Kina, blir man bekymret. Det man er redd for, er at det ligger noe mer fundamentalt til grunn som kan svekke veksten. Industrien går svakere, så man er redd for at en boligboble eller kredittboble skal sprekke, sier Saltvedt til NTB.

  Hun sier at det ikke er umulig at prisen faller under 30 dollar fatet tirsdag.