- Siste sak er nok ikke skrevet om strømprisene i år

Publisert

Stina Johansen er kommunikasjonssjef i den nordiske kraftbørsen Nord Pool. I følge medieanalyseselskapet M-brain er hun også blant de kommersielle personene i Norge som oftest uttaler seg om strømprisen i media.

enerWE tok en sommerprat med Stina Johansen.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Sommerferien startet vi med et par blåturer. Jeg tok med mannen til Svalbard og han tok med meg på konsert i Tallinn. Vi hadde det kjempegøy så konseptet anbefales – det er gøy å bli overrasket – og det er er gøy å overraske. Resten av ferien var vi på familiehytta i Helleskilen i Fredrikstad. Det var jo en perfekt sommer å være her - henge med venner og familie – ligge i hengekøya, bade, lese, være ute med båt, spise ferske reker – og gå med shorts i tre uker.

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Jeg er flink til å logge av, og skrur av alle varslinger og automatiske oppdateringer i ferien. Så jeg må gjøre en aktiv handling om jeg vil sjekke mail og andre jobboppdateringer. Men jeg er jo tilgjengelig – og jeg svarer både på spørsmål fra journalister og må innrømme at jeg er innom mailen i ny og ne.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer både i Norge og Europa. I Hellas og USA har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Vi har hatt varme sommere i Norge før - og det er helt naturlig med svingninger i været. Men ja, jeg tror det er en sammenheng mellom den hetebølgen vi har sett over store deler av verden i sommer og global oppvarming. Fordi det er jo nettopp disse ekstreme værsituasjonene, som nå ser ut til å komme oftere, være voldsommere og vare lenger, som klimaforskere påpeker er en konsekvens av global oppvarming.

- Du er blant de i Norge som oftest blir sitert i media ang. strømprisene. Det norske folk klager over høye strømpriser. Vil strømregningene øke i tiden fremover?

- Det er jo vi her på Nord Pool som hver dag beregner strømprisene basert på tilbud, etterspørsel og overføringskapasitet. Jeg synes det er viktig å minne om at vi har et meget velfungerende og effektivt kraftmarked i Norge – og at det ikke er en selvfølge i alle land at sluttkunden vet hva den faktiske prisen på strøm er slik som her.

Hun forklarer at det norske kraftmarkedet er en del av det nordiske og det europeiske kraftmarkedet – og prisene reflekterer situasjonen i hele markedet. Været med nedbør, vind og temperatur er viktige faktorer i det nordiske kraftmarkedet.

- Det ble brått varmt og tørt i hele Norden, så nivået i vannmagasinene er lavere enn normalt i Norge og Sverige, det har vært lite vind i Danmark og Tyskland, og så har prisen på kull og C02-kvoter økt betraktelig siden i fjor sommer. Denne situasjonen gjør at strømprisene her hjemme i sommer har vært høyere enn på mange år. Hvordan den blir fremover avhenger av de samme faktorene – men siste sak er nok ikke skrevet om strømprisene i år.

- Vil roboter i fremtiden overta for strømselskapene som kjøper og selger strøm til forbrukere?

- Vi ser allerede at roboter på full fart inn når det gjelder handel og analyse – ikke minst i det kontinuerlige markedene for å effektivisere og automatisere arbeidsprosesser. Kraftmarkedet blir stadig mer komplekst; markeder kobles sammen, fornybar energi tar over for gamle produksjonsmetoder, reguleringer og rapportering økes. Teknologi og digitalisering vil endre hvordan fremtidens kraftmarked ser ut.

Stina Johansen viser til et eksempel der Nord Pool nå jobber sammen med Agder Energi for å utvikle en markedsplass for handel med lokal fleksibilitet.

- Lokal fleksibilitet vil si store strømbrukere som frigjør kraft til nettet ved å redusere eget forbruk. En ny markedsplass, NODES, skal gjøre disse fleksible ressursene som allerede eksisterer i kraftsystemet, tilgjengelig og få sin rettmessige verdi.

- Har du vurdert solceller på egen bolig?

- Jeg bor i en bygård midt i Oslo – og det har ikke vært vurdert her.

- Du kan invitere med deg tre gjester på fjelltur for å diskutere klimaendringene. Hvem velger du?

- Da hadde jeg nok gjort grundig research først – men for å holde det lokalt hadde jeg tatt med meg for eksempel forsker Elin Lerum Boasson fra CICERO for å bedre forstå noe av sammenhengen i dette komplekse temaet, Erna Solberg for å diskutere politiske tiltak og Anna Rosling fra Gapminder som er en brilliant kommunikatør av et faktabasert verdensbilde. Ja – så har jeg en klimaskeptisk venninne som måtte få henge med.