Strømretterstasjonen i Sirdal kommune. Foto: Woldcam / Statnett
Strømretterstasjonen i Sirdal kommune. Foto: Woldcam / Statnett

Statnett: Tysklandskabelen NordLink ga fem milliarder til norske leverandører

- Vi synes det er ekstra hyggelig at en så stor andel som omtrent 55 prosent går til norske bedrifter i byggeprosjektene våre.

Publisert

Statnett skriver i en pressemelding at 55 prosent av kostnadene på norsk side i byggingen av utenlandskabelen NordLink mellom Norge og Tyskland endte opp hos norske leverandører.

- 5 milliarder til norsk næringsliv er et betydelig beløp. Vi synes det er ekstra hyggelig at en så stor andel som omtrent 55 prosent går til norske bedrifter i byggeprosjektene våre, sier Stein Håvard Auno, prosjektdirektør i Statnett.

Totalkostnadene for NordLink er estimert til kostnadsspennet 1,7 – 1,8 milliarder Euro. Med dagens valutakurs tilsvarer det mellom 17,5 og 18,5 milliarder kroner. Statnett er ansvarlig for halvparten av disse kostnadene.

I Norge har arbeidene med NordLink bestått av etablering av strømretterstasjonen på Ertsmyra i Sirdal kommune, muffestasjon hvor sjøkabel kobles med luftledning i Flekkefjord kommune, luftledning mellom anleggene i Sirdal og Flekkefjord, mikrotunnel, samt kabellegging fra Vollesfjord og ut i havet.

- Regionale og lokale underleverandører gir viktige bidrag til prosjektene våre. Både Statnett og våre hovedentreprenører kjøper et bredt utvalg av varer og tjenester lokalt for å kunne gjennomføre store byggeprosjekter, sier Auno.

NordLink ble satt i drift på slutten av fjoråret, men det er satt en begrensning på å maks utnytte halvparten av kapasiteten i en lengre testperiode. Det vil si at det maks kan gå 700 MW over kabelen nå.