NordLink-kabelen får størst kapasitet fra Tyskland til Norge

1. desember blir kapasitet fra den nye utenlandskabelen mellom Norge og Tyskland tilgjengelig i strømmarkedet.

Publisert

NordLink er den nye mellomlandsforbindelsen mellom Norge og Tyskland. Den har vært i test over en lengre periode, og fra og med 1. desember settes den inn i tjeneste.

Når den er fullt oppe og går vil NordLink-kabelen ha en kapasitet på 1400 MW begge veier, men det er krevende å sette inn en slik kapasitet i strømnettet. Det er mye som må være på plass først, og det vil ta litt tid før kapasiteten kan utnyttes.

I et webinar om NordLink som ble holdt torsdag denne uken, ble det informert om hvordan norske Statnett og deres tyske motpart Tennet ser for seg å gradvis innføre NordLink-kapasiteten i strømnettet.

1. desember blir den første dagen der NordLink-kabelens kapasitet blir en faktor i strømmarkedet, og så er strømmen gjennom den tilgjengelig fra midnatt natt til 2. desember.

I startup-perioden de første fire ukene vil den maksimale kapasiteten begrenses til til 700 MW. I praksis vil mengden som tilgjengeliggjøres for strømmarkedet ligge lavere enn det, og i starten vil Day-Ahead og Intraday-markedene få en såkalt ramping limit på 300 MW.

Tidligere har Statnett opplyst at tilgjengelig kapasitet på NordLink vil økes gradvis frem mot 2026.

Statnett opplyser i webinaret at de forventer en gjennomsnittlig kapasitet fra Tyskland til Norge på mellom 1363 og 1377 MW i 2021, og at kapasiteten ut av Norge vil ligge på mellom 917 og 1140 MW.

Tyske TenneT har satt opp kapasitetsforventningen for 2022:

  • Full utnyttelse av 1400 MW fra Norge til Tyskland i 1300 timer
  • Gjennomsnittlig utnyttelse sørover på 853 MW
  • Full utnyttelse av 1400 MW fra Tyskland til Norge i 4100 timer
  • Gjennomsnittlig utnyttelse nordover på 1176 MW

Så må det påpekes at dette er hva slags kapasitet som Statnett og Tennet tilgjengeliggjør. Det er altså den maksimale begrensningen, ikke hvordan strømmen faktisk kommer til å gå.

Likevel er det interessant å merke seg at det forventes å åpne opp for mer kapasitet nordover enn sørover. Det henger trolig sammen med at Tyskland har litt over 29.000 vindturbiner, og de trenger å bli kvitt overskuddsstrøm når det blåser mye og vindkraftproduksjonen produserer mer enn Tyskland klarer å forbruke.

På webinaret ble også selve kabelen presentert. Den er totalt 623 kilometer lang, hvorav 53 km er på land i Norge, 516 km går langs havbunnen, og 54 kilometer går på land i Tyskland.

- Kabelen går gjennom norsk, dansk og tysk sektor, sier Markus Nalepinski fra Tennet.

Han opplyser videre at kabelen veier mellom 46 og 64 kg per meter, og at den totalt veier over 60.000 tonn. Det er forøvrig norske Nexan som har laget kabelen.

Her kan du lese mer om NordLink på Statnett's hjemmeside.

Powered by Labrador CMS