Nordea tror oljeprisen vil holde seg på 65-70 dollar de neste to årene

Publisert

I sin siste rapport Nordea Economic Outlook skriver analytikerne i Nordea at de tror oljeprisen vil ligge på mellom 65 og 70 dollar fatet i år og neste år. Det vil si at de forventer at prisen vil holde seg omtrent på samme nivå som den ligger nå. I skrivende stund omsettes den for rett under 70 dollar fatet.

I en artikkel i rapporten skriver sjefsanalytiker Thina Saltvedt at OPECs produksjonskutt har dempet produksjonsveksten, men at det også har bidratt til store budjsettunderskudd.

- Saudi-Arabia trenger fortsatt en oljepris på over 70 dollar fatet for å balansere sine budsjetter, skriver Saltvedt i rapporten.

Saltvedt tror samtidig at oljetilbudet og -etterspørselen vil balansere seg i 2018, og at det vil gjøre det vanskelig for OPEC å oppnå reduserte oljelagre.

Bankens analytikere tror også at store endringer i transportnæringen vil forandre oljeetterspørselen om ikke så lenge.

- Snart vil produkter som hydrogen- og elbiler og eltrucker bli tilgjengelige for oss alle til konkurransedyktige priser, samtidig som 3D-printing, autonome skip og kjøretøy kan forårsake store endringer i etterspørselen etter olje, skriver Saltvedt i rapporten.

Hun påpeker imidlertid at slike endringer ikke skjer over natten, og tror at det er strengere energieffektiviseringskrav som kan forventes å ha stor påvirking på oljeetterspørselen de neste fem årene.

Her kan du laste ned og lese hele rapporten.