Nord-Norge leverte for 3,6 milliarder til oljenæringen i fjor

Publisert

Nordnorsk leverandørindustri solgte varer og tjenester til oljeindustrien for 3,6 milliarder kroner i fjor. Men selv om omsetningen økte, ble det færre årsverk.

– En vekst på 15 prosent fra 2016 er betydelig og viser at mye går i riktig retning, sier direktør Kjell Giæver i interesseorganisasjonen Petro Arctic i en pressemelding.

I Finnmark var det leveranser for 2,2 milliarder kroner, kommer det fram i den såkalte Levert-rapporten, som ble lagt fram tirsdag. Beløpet er det største siden kartleggingen startet i 2010. I Troms nærmer leveransene seg en halv milliard, mens de falt under milliarden i Nordland i fjor.

Men selv om omsetningen øker, ble det færre årsverk i bedriftene som leverte til oljeindustrien i 2017. 1.500 årsverk fordelt på 185 bedrifter er 9 prosent færre enn året før. I tillegg økte pendlingen til Nord-Norge.

– Sammen med nedgangen i utførte årsverk, er det dårlig nytt for nordnorsk verdiskaping og kompetansebygging, sier seniorrådgiver Tom Steffensen i Kunnskapsparken Bodø. Han er prosjektleder for rapporten.

(©NTB)