- Jeg vil kunne se Eik inn i øynene og si at jeg gjorde alt som sto i min makt for å gjøre en forskjell

Publisert

I oktober i fjor kom nyheten om at Nina Jensen skulle slutte som leder av WWF for å redde verdenshavene som sjef på Kjell Inge Røkkes nye superskip. Nyheten kom som et sjokk for de ansatte i organisasjonen som hun hadde vært en del av i 15 år, og som hun hadde ledet de fem siste årene.

https://youtu.be/XxWHKiEG9o8

I et intervju med Dagbladet sa Nina Jensen følgende:

- Dette er den vanskeligste beslutningen jeg har tatt i mitt liv. Jeg har vært så lidenskapelig engasjert i WWF, og det kommer jeg alltid til å være. Denne organisasjonen har alltid vært målet mitt, og jeg kommer til å savne folkene som jobber her. Men samtidig har WWF aldri vært bedre rustet.

Det har snart gått et år siden det vi i enerWE synes var et veldig spennende og modig jobbskifte, og vi er glade for å kunne slå av en sommerprat med Marinbiologen som jobber for å redde verdenshavene.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Vi har vært i Stockholm på det unike spa-hotellet Yasuragi for å gjenvinne balansen etter en krevende vår. I tillegg har vi nytt lange sommerdager ved fjorden på hytta, med bading, fiske og god mat.

- Du skrev nylig på Instagram: Live not just to breathe, but for the moments that takes yout breath away. Hvorfor skrev du dette?

- Livet er kort og vi vet ikke hvor lang tid vi har. Derfor er det viktig å gjør maks ut av det livet vi har! Nyt hver eneste dag, gjør en forskjell og sørg for å gjøre livet til en uforglemmelig reise - ikke bare dra deg meningsløst gjennom det.

- Du gikk fra WWF til REV Ocean. Hvordan er arbeidshverdagen endret? Hva er likt? Hva er forskjellig?

- Jeg jobber fortsatt med det jeg brenner for: å ta vare på kloden og nå med særlig fokus på å redde livet i havet. Den største forskjellen er at prosjektene jeg nå jobber med er godt finansiert, og med svært effektive beslutningsprosesser, så veien fra ideer til action er ellevilt kort.

- Du jobber for Kjell Inge Røkke. Han er tungt inne i olje- og gassindustrien. Er hans engasjement i REV Ocean kommersielt, eller er det kun samfunnsansvar?

- Jeg ville aldri tatt denne jobben hvis ikke Kjell Inge hadde et genuint engasjement for å ta vare på livet i havet. Skulle vi være så heldige at vi over tid også klarer å skape kommersielle løsninger som bidrar til det samme er det en bonus. Så er det nok ingen hemmelighet at vi har litt ulike perspektiver på olje- og gassindustrien, men å kunne samarbeide med en av hans kaliber er et enormt privilegie.

- Du har nylig blitt mor. Hvordan har det endret deg? Er du nå enda mer opptatt av miljøet?

- Å bli mamma setter ting i fornyet perspektiv, og for min del har det styrket både ambisjonen og motivasjonen for å fikse de store miljøutfordringene verden står overfor. Jeg vil kunne se Eik inn i øynene og si at jeg gjorde alt som sto i min makt for å gjøre en forskjell.

- Folk er opptatt av plast i havet. Er plast havets største utfordring, eller er det andre utfordringer som er større?

- Plast er den raskest voksende utfordringen, men klimaendringer og havforsuring er betydelig større problemer - og som det nok er mye vanskeligere å løse.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer. I Hellas og USA har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Ja, det tror jeg. Forskerne er tydelige på at de har undervurdert effektene av klimaendringer, både at de kommer raskere og sterkere enn antatt. Jeg tror dette bare er en forsmak på hva vi har i vente, og jeg håper vi tar advarselen på alvor.

- Fisk er kun en liten andel av vår eksport sammenliknet med petroleum. Når tror du at fisk utgjør mer enn petroleum i norsk eksport?

- Jeg har aldri likt å sette disse to opp mot hverandre, og jeg tror det er naivt å tro at vi noensinne skal finne en enkelt næring som vil kunne konkurrere med oljeinntektene. Samtidig er det liten tvil om at den som i fremtiden har tilgang på spiselige naturressurser vil ha trukket vinnerloddet, etterhvert som verdens matproduksjon svikter.

- Har du vurdert solceller på egen bolig?

- Selvfølgelig! Alle boliger og borettslag burde være utstyrt med det.

Til slutt spør vi Nina Jensen hvem hun helst ville invitert med på båttur for å diskutere havet.

Hun svarer:

  • Xi Jinping: verdens viktigste mann, og han som kanskje har størst innvirkning på hvordan verdens fremtid blir enten det dreier seg om klimaendringer, plast eller naturresurser.
  • Selena Gomez: hun har over 140 millioner følgere på Instagram og gjennom det enorm mulighet til å påvirke i riktig retning.
  • Min samboer Nicolai: Den mest inspirerende og innovative personen jeg kjenner! Er det noen som kan bidra til å redde livet i havet så er det han.
Powered by Labrador CMS