Oslo  20170105.NHOs årskonferanse 2017,  "Made in Norway".Øystein Dørum, Sjeføkonom i NHO på NHOs årskonferanse 2017.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20170105.NHOs årskonferanse 2017, "Made in Norway".Øystein Dørum, Sjeføkonom i NHO på NHOs årskonferanse 2017.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nedturen i oljevirksomheten er neppe over

Publisert

Det våres for norsk økonomi, og på område etter område peker pilene rett vei. Likevel venter NHOs økonomer at veksten blir lavere de neste årene.

– Markedsindeksen vår er nå omtrent på samme nivå som i 2012. Etter to år med fastlandsvekst på knapt 1 prosent årlig i gjennomsnitt venter vi nå en vekst på om lag det dobbelte i år og neste år, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

NHOs ferske økonomibarometer, som tar pulsen på NHOs medlemsbedrifter, viser tydelig at stemningen og fremtidstroen er på vei opp over hele landet, og i alle næringer. For fjerde kvartal på rad øker antallet bedrifter som er positive både til markedssituasjonen nå og til utsiktene fremover.

Vestlandet

Selv på Vestlandet vurderer nå et flertall av bedriftene markedssituasjonen som god, og samtidig er ledigheten på vei ned. Likevel er det fortsatt en vei å gå, advarer Dørum.

– Nedturen i oljevirksomheten er neppe over. Vi regner med fall i oljeinvesteringene også i år og neste år, med til sammen nye 15 prosent. Samtidig kan vi ikke forvente at oljeprisen skal tilbake til historisk høye nivåer, sier sjeføkonomen.

Oljepris

Dørum peker på at regjeringen i perspektivmeldingen som ble lagt fram forrige uke, legger til grunn en oljepris på 65 dollar fatet. Dessuten er forventet avkastning av oljefondet nedjustert til 3 prosent, og uttaket reduseres tilsvarende.

– Det betyr vesentlig mindre oljepenger til statsbudsjettet. Økt oljepris betyr også økt kronekurs, hvilket svekker den kostnadsmessige konkurranseevnen til norske bedrifter. I tillegg drøyer omstillingene. En nær rekordhøy andel av investeringene går nå til boliger og offentlig investeringer, ikke til næringsvirksomhet, sier Dørum.

(©NTB)