Når kommer oljeprisen opp i 100 dollar fatet igjen?

Publisert

KOMMENTAR av Anders Lie Brenna, ansvarlig redaktør i enerWE.

Mandag denne uken passerte oljeprisen 80 dollar fatet igjen, og med det opplevde vi den høyeste oljeprisen siden november 2014.

– Jeg tror at vi kanskje aldri kommer til å oppleve en pris på 100 dollar fatet igjen, sa oljeanalytiker Ian Taylor, toppsjefen i verdens største selskap innen handel med råolje, Vitol, i 2015.

Det er mye som nå tyder på at han - og mange andre - tok fullstendig feil.

Historiske oljepriser

Det eneste vi har lært av historien, er at vi aldri lærer.

Oljeprisen har svingt voldsomt gjennom årene, og i fjor tok enerWE en gjennomgang for å se hvor ofte den har vært over 100 dollar fatet. Det viste seg at den har vært det i hele fem forskjellige år: 2008, 2011, 2012, 2013 og 2014.

Vi tok også en dypere titt på tallene, og justerte de for inflasjon. Da viste det seg at oljeprisen har vært over 100 dollar fatet i hele ti forskjellige år siden 1946:

 • 1979
 • 1980
 • 1981
 • 2007
 • 2008
 • 2010
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2014
 • Nå er det ikke alltid at historien gjentar seg, og mange mente at det var annerledes denne gangen som følge av blant annet det grønne skiftet, målene i Paris-avtalen og den raske fremmarsjen til fornybare energikilder som vind- og solkraft. Dette er store endringer som utvilsomt vil redusere oljeetterspørselen etterhvert, men det er knyttet stor usikkerhet til hvor fort denne utviklingen går.

  Norges oljeinntekter

  I enerWE følger vi oljeprisen tett, og vi har utviklet en egen robotjournalist til å kryssjekke oljeprisen og dollarkursen opp mot forventningene som ligger til grunn for det norske statsbudsjettet.

  Så sent som i juni i fjor kunne vi rapportere at oljeprisen var for lav for Norge. Da lå den og vaket rundt 50 dollar fatet. Året før så det enda dårligere ut. I november 2016 lå vi faktisk an til en budsjettsmell på hele 20,6 milliarder kroner som følge av lav oljekurs. Det var først i oktober i fjor at oljeprisen var tilbake der den må være for at Norge skal få de oljeinntektene vi har budsjettert med. På det tidspunktet lå oljeprisen mellom 55 og 60 dollar fatet.

  Finansdepartementet har en tommelfingerregel om at hver tikrone opp eller ned betyr en forskjell i inntektene på 4,3 milliarder kroner. Det betyr at for hver dollar som oljeprisen stiger, får Norge en ekstrainntekt på litt over 3,4 milliarder kroner.

  Hvis oljeprisen går opp til 100 dollar fatet igjen vil det sikre Norge ytterligere 70 milliarder kroner i inntekter for hvert år som prisen holder seg så høyt. Som nordmenn har vi derfor mange milliarder grunner til å håpe på en vedvarende høy oljepris.

  Vanskelig å spå

  På tross av at det brukes ufattelig mye tid, penger og energi på å forsøke å forutse oljeprisens utvikling, er det ingen som konsistent har klart det så langt.

  – Problemet er at en faktor ikke veier like mye på oljeprisen til enhver tid. En type nyhet/faktor kan i ett tilfelle være verdt null dollar bevegelse i pris, men to måneder senere vil samme nyhet kunne være verdt 3 dollar, forklarte oljeanalytiker Torbjørn Kjus til enerWE i en tidligere artikkel om hvorfor det er så vanskelig å spå oljeprisen.

  I samme sak spurte vi også noen eksperter på maskinlæring om hvorfor det ikke lar seg gjøre å spå oljeprisen ved hjelp av avanserte algoritmer og prosessering av "big data".

  – Hadde det vært rasjonelle grunner hadde maskinlæring fint klart å forutse prisene, sa Odd Jostein Svendsli, CEO i kunstig intelligens-selskapet AiaScience, til enerWE.

  Utfordringen er rett og slett at oljeprisen i stor grad styres av psykologi, tabber og tilfeldigheter. Det gjør det vanskelig å ta høyde for alt som kan skje når man prøver å anslå hvordan oljeprisen vil utvikle seg i tiden fremover.

  Tilbud og etterspørsel

  Som det meste annet i en kapitalistisk verden styres prisen på olje i stor grad av tilbud og etterspørsel. Hvis det tilbys mer enn det etterspørres vil prisen gå ned, og hvis det etterspørres mer enn det som tilbys vil prisen gå opp.

  I oljebransjen har det lenge vært et mantra at verden trenger mer og mer energi, og de har blant annet vist til analyser fra IEA som dokumentasjon på at dette fører til økt etterspørsel. På den andre siden sier DNV GL at de har kommet frem til at energibehovet vil reduseres. I såfall synker etterspørselen.

  På tilbudssiden er det veldig interessant å følge med på den rivende utviklingen som skjer innen sol- og vindkraft. Her ser vi at kostnadene stuper, samtidig som ytelsen blir bedre og bedre. Selv i Norge dobles solpanelinstallasjonene, og vindturbinene blir bare større og kraftigere.

  Det er likevel oljen selv som - i hvert fall på kort sikt - vil ha den største påvirkningen på tilbudssiden. I motsetning til sol og vind som ikke forsvinner etterhvert som vi henter ut energi derfra, så bruker vi opp oljen når vi pumper den opp. Dermed må det ut og letes etter mer, og her er det mye som tyder på at det ikke fylles opp med nok nye funn på kort sikt.

  Når - ikke hvis

  Dermed kommer vi i en situasjon der oljeprisen kan presses i været selv om det samtidig skjer en formidabel revolusjon innen fornybare energikilder. På kort sikt er det derfor god grunn til å tro at oljeprisen skal videre opp, og jeg drister meg til å spå at den trolig når 100 dollar fatet neste år.

  Jeg er forøvrig ikke alene om å tro det. Allerede i 2015 var det noen som spådde at vi ville komme opp i 100 dollar fatet igjen.

  – Når vi nærmer oss 2020, så kommer det til å nærme seg 100 dollar igjen, sa oljeanalytiker Jarand Rystad i Rystad Energy, tilbake i 2015.

  Han slo forøvrig fast at kostnadene også kom til å øke kraftig igjen. Det tror jeg han får rett i, selv om bransjen sverger på at de har lært leksen fra forrige nedtur. Vi får se.

  Oljeprisen har blitt dømt nord og ned mange ganger, men som vi tidligere har påpekt så har historien vist at den har en tendens til å komme veldig sterkt tilbake. Det ser i konturene av også nå.

  Det er godt mulig at oljeprisen på veldig lang sikt skal kraftig ned. Det forutsetter imidlertid at ikke bare Norge, men hele verden, elektrifiseres, samt at vindkraft og solenergi har fått tid til å vokse raskt i mange år. På kort og mellomlang sikt vil det imidlertid fortsatt være stort behov for olje, og da trengs det flere store oljefunn. Hvis ikke vil oljeprisen presses kraftig opp.

  Jeg tror derfor at vi snart får se oljeprisen oppe på 100 dollar fatet igjen, og det vil overraske meg om det ikke skjer i løpet av neste år.

  Les også:

Powered by Labrador CMS