- Når forprosjektering er fullført vil regjeringen vurdere om et demonstrasjonsprosjekt bør realiseres

Publisert

På konferansen CLIMIT Summit 2019 på Soria Moria i forrige uke sto karbonfanst- og lagring (CCS) på agendaen. Der holdt olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg en innledning der han sa at karbonfangs- og lagring ikke var et eventyr, men at det ikke gikk så fort som det burde.

– Karbonfangst og -lagring er ikke et eventyr. CCS blir implementert, men i et mye saktere tempo enn det som trengs, sa Freiberg fra talerstolen.

Talen hans var i utgangspunktet optimistisk på vegne av CCS, men flere har hengt seg opp i enkeltformuleringer og spekulert i om regjeringen bare har bestemt seg for å kun satse på ett norsk anlegg for fangst av CO2.

Nå skriver ministeren at dette ikke er riktig.

- DN skriver 27. februar at regjeringen trolig har bestemt seg for at det bare blir ett norsk anlegg for fangst av CO₂. Dette er ikke riktig, skriver Freigberg i et innlegg på departementets hjemmeside.

Han viser til regjeringens plattform fra Granavolden, og sier at regjeringen vil bidra til å utvikle teknologi for fangst, transport og lagring av CO₂ og ha ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndteringsanlegg i Norge.

Det jobbes også med forprosjekteringen av CO2-fangst ved Norcem og Fortum Oslo Varme samtidig som Equinor og Shell jobber med forprosjektering av et CO2-lager. Regjeringen forhandler med disse industriselskapene om hvor mye staten må bidra med for at prosjektet skal realiseres.

- Når forprosjektering er fullført og ekstern kvalitetssikring er gjennomført, vil regjeringen vurdere om et demonstrasjonsprosjekt bør realiseres. Dersom regjeringen beslutter å gjennomføre prosjektet, vil vi da også ta stilling til om ett eller to fangstanlegg skal være med, skriver Freiberg.

Her kan du lese hele svaret til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Les mer: