Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE
Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE

Når du får på deg brillene går du inn i en helt annen verden

— E-læring er fint det, men du får jo ikke noe praktisk trening der

Publisert   Sist oppdatert

Hvis du jobber i olje- og energibransjen så har du sikkert gått gjennom både ett og to nettbaserte HMS-kurs, men har du noen gang gått gjennom et VR-kurs?

enerWE tok turen til Trainor AS. Selskapet har gjennom flere tiår tilbudt elsikkerhetskurs i klasserom og på nett. Nå satser de på VR-kurs.

Kåre Vegar Sund er kreativ leder i Trainor, og prosjektleder for deres VR-satsning. Han forklarer at VR står for Virtual Reality, eller virtuell virkelighet på norsk.

— Det betyr at du får på deg briller og tas inn i en annen verden.

Bakgrunnen for deres VR-satsning er at de blant annet har møtt kritikk fra sine kunder.

Vi tester VR-kursene <br>(Foto: Eva Nordskog)
Vi tester VR-kursene
(Foto: Eva Nordskog)

— De sier at e-læring er fint, men du får jo ikke noe praksisk trening der. Med VR kan du få praktisk trening på anlegg. Her kan vi tilpasse det til hendelser og øve på oppgaver slik som i det virkelige liv. Du kan prøve og feile uten å skade deg eller kollegene dine.

Han forteller at VR klarer noe ingen andre medier klarer.

— Det er tilstedeværelse. Det at du føler at du er der. Med VR tar vi over sansene dine, både øyne og ører, og det er nok til å lure hjernen din til å tro at du er et annet sted. Et eksempel er høydeskrekk. I VR er dette helt reelt.

Trainor løfter nå frem kurs innen FSE, EX og generelle HMS-kurs som VR.

— Målgruppen for VR-kursene er folk som jobber praktisk i det daglige ute på anlegg. Nå kan vi ta dem med inn i digitale anlegg.

Tilbakemeldingen fra kursdeltakere er i følge Kåre Vegar Sund så langt positiv.

— Men jeg tror ikke det handler om at det er i 3D, men at vi lager opplevelser. Nøkkelen til å lage god opplæring er å skape gode opplevelser, avslutter han.