NAF-sjef Stig Skjøstad mener drivstoffavgiften er utdatert og oppfordrer politikerne til å tenke nytt.
NAF-sjef Stig Skjøstad mener drivstoffavgiften er utdatert og oppfordrer politikerne til å tenke nytt.

NAF vil fjerne drivstoffavgiften

Publisert

Drivstoffavgiften bør fjernes og erstattes med et bedre system. Avgiften er den samme uansett hvor du bor, hva du kjører og når du kjører. En som bor i distriktet belastes økonomisk på samme måte som en som kjører i by.På landet finnes det ikke kø og luftforurensning, og bilen er eneste transportmiddel. Hvorfor skal man da betale det samme i avgift? Det er åpenbart urettferdig, skriver NAV i en pressemelding.

- Den blir misbrukt som virkemiddel, mener Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF

Han minner om høstens drama der nettopp denne avgiften lå an til å felle hele regjeringen.

- Uansett valgresultat kan vi ikke ha fire nye år med krangling over drivstoffavgiften. Nå må vi tenke nytt, sier NAF-sjefen.

NAF påpeker at halve Norge er avhengig av bilen.

- Politikerne ser blindt på drivstoffavgiften når de leter etter virkemidler for å få folk til å kjøre mindre bil. Det går et klart skille mellom bygd og by her, sier Skjøstad.

Det er ikke fornuftig å bygge ut et godt nok kollektivsystem i hver grend her i landet, så mange vil fortsatt være avhengig av bilen.

- Vi venter på at elbilene skal komme også i distriktene, og dette vil sikre en god omstilling, sier Skjøstad.

Dagens drivstoffavgift er ikke egnet for å påvirke bruk av bil hverken i byene eller i distriktet, mener NAF.

- Det er bakstreversk av politikerne å bruke så mye tid på denne avgiften framfor å tenke nytt og ta i bruk de mulighetene som ligger i ny teknologi.

NAF viser til en utregning utført at Transportøkonomisk Institutt (TØI) der det kommer frem at det er store forskjeller på samfunnskostnadene pr. mil når man kjører en dieseldrevet personbil: