Nå takler selskapene lavere oljepris

Publisert

Kostnadskutt og omstilling har gjort at norske bedrifter kan takle et betydelig lavere prisnivå. Det mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank1.

– Det virker som bedriftene nå er ganske godt tilpasset dagens prisnivå, der prisen ligger på mellom 45-60 dollar fatet. Det siste halvåret har prisen vært uvanlig stabil, mye på grunn av at Opec-landene har regulert markedet. Det har gjort at bedriftene har blitt mer robuste og kostnadseffektive, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen til Sparebank1's eget nyhetssted Ytra.

Tidligere i mai la Sparebank 1 SR-Bank frem konjunkturbarometeret for Sør- og Vestlandet. Barometeret viste at et klart flertall av bedriftene venter vekst det kommende året. For de oljerelaterte bedriftene er nedgang snudd til en forventning om oppgang.

Sjeføkonomen påpeker at i julen 1998 var oljeprisen helt nede i 10 dollar fatet. Etter det har den svingt voldsomt, og vært gjennom tidenes toppnotering. Han tror den vil fortsette å svinge, men at den stort sett vil ligge omtrent på samme nivå som nå.

– Oljeprisen blir avhengig av Opecs beslutninger og utviklingen i skiferoljeproduksjonen i USA. På den annen side vil lav leteaktivitet og lavere investeringer de siste årene etter hvert dempe produksjonen. Det er således betydelig opp- og nedside for oljeprisen. Vi venter oljeprisen blir omkring 50-60 dollar fatet de neste årene, men vi blir ikke overrasket om den fra tid til annen er over 70 eller under 30 dollar, sier Knudsen.