Nå skal Spania slutte å sabotere solpanel

Publisert

Når det er snakk om solenergi har mange tenkt at det egner seg bedre i solrike land som for eksempel Spania enn Norge. Det er mye sant i det, selv om det faktisk er fullt mulig å hente ut mye strøm fra solen i store deler av Norge.

I ukens podcast har enerWE intervjuet Otovo-gründer Andreas Thorsheim, og et av mange interessante emner der var hvorfor solrike land som Spania er så dårlig på solsatsing mens land som Skottland med sitt Bergens-aktige skiftene vær faktisk satser på sol.

Thorsheim forklarte dette med at Storbritannia har gode insentiver for å satse på fornybar energi, mens spanske myndigheter regelrett straffer beboere som vil satse på sol med en egen skattlegging av solpanel.

Det ser det nå ut til å bli slutt på. I en pressemelding forteller Sun Investment Group at alt nå ligger tilrette for at Spania fjerner denne særskatten.

Mens Norge og mange andre nordiske land gir subsidier til de som ønsker å kjøpe inn og installere solpanel, har Spania godt motsatt vei. I dag skattlegges private solpanel med en skattesats på 7 prosent. Denne skatten ilegges de som har solpanel samtidig som de er tilknyttet det ordinære strømnettet.

For gjennomsnittsfamilien med solpanel utgjør det omtrent 70 euro i måneden, noe som med dagens valutakurser tilsvarer omtrent 665 kroner. Det kommer altså i tillegg til nedbetalingen av selve solanlegget

Spania's nye minister for økologisk overgang, Teresa Ribera, har gått ut og sagt at denne avgiften nå skal fjernes. Ifølge tall fra EU, har Spania fra før av Europas femte høyeste strømpris.

Det er den nyvalgte regjeringen som går inn for å fjerne den spesielle særskatten, men det ville trolig skjedd noe med den uansett. EU har innført et direktiv som slår fast at alle medlemsland skal produsere 20 prosent av sin elektrisitet fra fornybar kraft innen 2020. Det kan høres lite ut når man kommer fra et land der all elektrisiteten allerede kommer fra så fornybare energikilder, men det er et krav som blir viktig for mange EU-land.

- Etterhvert som energilandskapet i Europa forandres, og klimaforandringene blir et enda mer presserende emne, er det ekstremt positivt å se at Spania sammen med Polen og andre land i Europa tar steg i riktig retning, sierDeividas Varabauskas, administerende direktør i Sun Investment Group.

Selv om det kan fremstå som hoderystende at Spania har hatt en slik særskatt på solpanel, er den ikke tatt helt ut av luften. Også i Norge har man begynt å diskutere hvorvidt huseiere med solpanel skal slippe unna med lavere nettleie, eller om de bør betale ekstra fordi de uansett må tilknyttes strømnettet.

Her i Norge har vi imidlertid valgte å subsidere solpanelene gjennom Enovatilskuddet, og så gjenstår det å se hva som skjer med nettleien i tiden fremover.