Nå har ikke Norge Europas høyeste bensinpris

Publisert

Bensin er en av de viktigste produktene som lages av oljen, og den er en kjærkommen melkeku for statlige inntekter. Samtidig er den en av de store utfordringene for forurensningen lokalt og klimaproblematikken globalt.

Avgiftene utgjør typisk mellom 56 og 68 prosent av bensinprisen i Norge, og vi har et av verdens høyeste avgiftsnivåer. På avgiftssiden blir vi likevel slått av ett land: Nederland.

Uten avgiftene ville nordmenn betalt omtrent 5,50 kroner literen, med relativt store avvik avhengig av når på døgnet og hvilken ukedag man fyller tanken på.

Selv om vi har høye bensinpriser her i Norge, har vi ikke den høyeste prisen lenger.

I sin ukentlige oppdatering fra Europakommisjonen viser det seg at Norge nå har lavare bensinpris enn Nederland, og omtrent samme pris som Danmark.

Nå ligger den norske bensinprisen på omtrent samme nivå som i Danmark, og den er litt lavere enn i Nederland.
Nå ligger den norske bensinprisen på omtrent samme nivå som i Danmark, og den er litt lavere enn i Nederland.

Tallene for bensinprisene er hentet inn for EU-landene 4. september, og de er basert på offisielle gjennomsnittstall. enerWE har regnet ut prisene i norske kroner ved å ta utgangspunkt i valutakursen samme dag slik at vi får se prisnivået i norske kroner. Tallet for bensinprisen i det norske markedet ligger imidlertid litt bak, så her har vi måtte bruke tall fra SSB som er litt over en måned gammel. Det gir noe usikkerhet knyttet til konklusjonen, men vi kan likevel konstatere at Norge ikke lenger har den udiskutabelt høyeste bensinprisen i Europa.

Mens Norge har en offisiell snittpris på 14,38 kroner literen for 95 oktan blyfri bensin, ligger Nederland på 14,54 kroner literen. Danmark har marginalt høyere bensinpris enn oss i Norge, med en offisiell gjennomsnittspris på 14,39 kroner, altså ett øre over den offisielle norske bensinprisen.

Les også: