Nå er oljeprisen for lav for Norge

Publisert

Oljeprisen er notorisk vanskelig å forutsi. Samtidig er den en av de store faktorene for hvordan det går med Norge og statsbudsjettet.

Etter at oljeprisen holdt seg relativt stabil og relativt høy på starten av året, oppjusterte regjeringen sin prisprognose da de la frem revidert statsbudsjett. Da statsbudsjettet ble vedtatt i fjor høst lå det til grunn en forutsetning om at oljeprisen kom til å ligge på 425 norske kroner i snitt gjennom året. Det så lenge greit ut, og det var først da revidert statsbudsjett ble lagt frem at oljeprisen var nede på dette nivået.

I det reviderte statsbudsjettet ble imidlertid prisforventningen jekket opp til 444 norske kroner pr. fat. Det gikk greit relativt fort, og oljeprisen økte raskt til over det nivået igjen.

Nå har imidlertid oljeprisen falt nok en gang, og i skrivende stund ligger den nå på 48,47 dollar fatet. Med en dollarpris på 8,41 kroner betyr det en norsk oljepris på 407,63 kroner. Det vil si 36,37 kroner under det statsbudsjettet forventer.

Heldigvis har vi litt å gå på. Ser vi på oljeprisen så langt i år, har den i snitt ligget på 53,49 dollar fatet. En fortløpende omregning til norske kroner viser at det gir en snittpris på 453,21 kroner fatet.

Les også: