Nå er oljeprisen der den må være

Publisert

Denne uken ble OPEC endelig enige om kutt i oljeproduksjonen, og dermed spratt oljeprisen over 50 dollar fatet igjen. Det har den også vært tidligere i høst, men for året som helhet har den ligget markant lavere.

Når regjeringen legger frem statsbudsjettet regner de om oljeprisen til norske kroner, og de forholder seg til tall og prognoser som er utarbeidet av SSB. For inneværende år forventes det at Norge får 375 kroner pr. oljefat i snitt. Det så ikke så lovende ut på starten av året, men når vi nå nærmer oss slutten ser det ut til at dette estimatet treffer særdeles godt.

Vi i enerWE har tatt en titt på oljeprisen og dollarkursen for hver eneste dag hittil i år, og regnet oss frem til at oljeprisen i snitt har gitt oss en pris i norske kroner på 374 kroner. Om det er flaks eller dyktighet skal vi la stå usagt, men det er uansett godt å se at det stemmer, og vi får bare håpe at de treffer like godt for neste år.

I statsbudsjettet legges det til grunn at oljeprisen stiger ganske mye i årene fremover, og allerede neste år forventes det en gjennomsnittspris på 425 kroner fatet. Deretter forventes det at den stiger til 438 kroner i 2018 og videre til 510 kroner i 2025.

Grafen viser oljeprisen slik den har utviklet seg hittil i år. Den nederste flaten er gjennomsnittlig forventet oljepris i år, mens den øverste linjen er forventet gjennomsnittlig oljepris i 2017.
Grafen viser oljeprisen slik den har utviklet seg hittil i år. Den nederste flaten er gjennomsnittlig forventet oljepris i år, mens den øverste linjen er forventet gjennomsnittlig oljepris i 2017.

Det kan gå, men oljeprisen er notorisk vanskelig å spå. Produksjonen og etterspørselen etter olje avviker ikke så veldig mye, og selv små signaler om fremtidig utvikling kan gi store utslag på prisnivået.

Finansdepartementet har tidligere fortalt til enerWE at for hver tikroning oljeprisen stiger vil det gi et utslag på ca 4,3 milliarder kroner. Som en amerikansk politiker en gang sa: "En milliard her, og en milliard her. Det blir fort mye penger av det."

I disse dager har regjeringen mer enn nok med å håndtere årets budsjettforhandling. Den er hard nok som den er, og det er vel tvilsomt om de bruker mye tid på å tenke over hvordan det eventuelt blir neste år. Hvis oljeprisen og valutaen holder seg som nå blir det vanskelig nok.

Hvis prisen ikke holder seg, er det vanskelig å se for seg hvor tøft samarbeidsklimaet faktisk vil bli. I så fall må diskusjonen gå på hvor vi skal kutte, og ikke hvilke hjertebarn som skal få penger.

Det er nok av de som mener at oljebransjens storhetstid er forbi. Hvis de får rett, får vi alle veldig dårlig råd. Kanskje vi snart bør begynne å diskutere livet "etter oljen" med utgangspunkt i at det også blir et liv "etter oljeinntektene"?

I mellomtiden får vi krysse fingrene, og håpe at oljeprisen holder seg over streken mens vi sender en takk til OPEC. De kjøper oss litt mer tid, og så blir det opp til oss å bruke den til å finne ut hva vi som nasjon vil med oljen og det grønne skiftet.

Les også: