German Chancellor Angela Merkel, right, and China's Premier, Li Keqiang, left, look at each other during a joint press conference as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Thursday, June 1, 2017. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor Angela Merkel, right, and China's Premier, Li Keqiang, left, look at each other during a joint press conference as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Thursday, June 1, 2017. (AP Photo/Michael Sohn)

Nå er det opp til EU og Kina å redde Parisavtalen

Publisert

Parisavtalen var babyen til Kina og USA. Men det er EU og Kina som må trå til når USAs president Donald Trump frasier seg foreldreansvaret.

Kinas statsminister Li Keqiang er torsdag og fredag på besøk i EU-hovedstaden Brussel.

Der vil han og EUs ledere legge fram en kraftfull erklæring om klima, opplyser en høytstående EU-tjenestemann. Erklæringen vil ifølge tjenestemannen inneholde klare garantier om at både EU og Kina vil stå ved Parisavtalen, uansett hva USAs president Donald Trump bestemmer seg for å gjøre.

– Enighet mellom EU og Kina om full gjennomføring av de internasjonale forpliktelsene under Parisavtalen blir bare enda viktigere hvis en annen stor partner trekker seg ut, sier kilden.

Håper på nytt lederskap

Trump varslet natt til torsdag at han vil kunngjøre sin endelige beslutning om Parisavtalen klokka 21 norsk tid torsdag kveld.

På forhånd opplyste kilder i Det hvite hus til en rekke amerikanske medier at han trolig vil trekke USA ut av avtalen.

Det har fått både eksperter og miljøvernere til å rette blikket mot EU og Kina. I fravær av amerikansk lederskap blir det opp til dem å sikre at det skjøre avtaleverket ikke rakner helt.

– I forkant av Paris gikk Kina fra å være klimaversting til å bli en forsiktig leder. Nå har Kina mulighet til å bli en sann klimaleder, sier Li Shuo i Greenpeace i Kina.

Foreldreansvar

Det var samarbeid mellom USA og Kina som førte til at Parisavtalen ble unnfanget, påpeker Li.

De to landene møttes i det skjulte, og i november 2014 klarte de å bli enige om hvor mye hver av dem skulle kutte i utslippene. Den enigheten regnes som selve frøet til klimaavtalen som verden nedkom med i Paris ett år senere.

– Den vanskelige oppgaven blir å sikre Paris-babyen en trygg oppvekst. Jeg tror EU og Kina vil få foreldreansvaret. Det er viktig at barnet får gode foreldre, sier Li.

– Hvis den amerikanske faren mishandler avtalen, er det kanskje like greit at den får vokse opp et annet sted, sier han.

Kina har størst utslipp

Kina står i dag for omtrent 30 prosent av de globale utslippene av klimagasser. USA er nummer to på listen over utslippsverstinger med en andel på omtrent 15 prosent, mens EU-landene til sammen står for 9 prosent.

I 2001 trakk USA seg fra Kyotoprotokollen, forløperen til Parisavtalen. En viktig del av begrunnelsen til daværende president George W. Bush var at Kina ikke hadde påtatt seg noen forpliktelser.

En balanse der både USA og Kina forpliktet seg, ble derfor regnet som avgjørende for suksess i Paris 14 år senere.

Avhengig av bærekraft

Den balansen forsvinner hvis USA nå trekker seg ut. Men denne gangen lover Kina å stå ved avtalen uansett.

– Kina vil fortsette å gjennomføre løftene som ble gitt i Parisavtalen, og gå med faste skritt mot målet for 2030, sa statsminister Li da han besøkte Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin i forkant av besøket i Brussel.

Ifølge ham er det i Kinas egeninteresse å holde fast på klimaavtalen fordi kineserne er avhengige av at landet utvikler seg på en bærekraftig måte.

Likevel ligger alt til rette for at klimautslippene kan fortsette å øke de nærmeste årene. Kina har ikke lovt mer enn at utslippstoppen skal nås rundt år 2030.

(©NTB)