Mye vind i nabolandene ga lavere strømpriser i hele Norden i årets første uke

Publisert

Det er for tiden høye strømpriser, men året ble startet med en prisnedgang i hele Norden. Det kan vi takke mye vind i nabolandene våre for.

- Eit lågtrykk som fekk namnet Alfrida i Sverige og Finland bidrog til mykje vind i Norden og Tyskland i byrjinga av førre veke. Auka vindkraftproduksjon i våre naboland medverka til lågare prisar i heile Norden, med negative prisar i Danmark natt til onsdag. Som i veka før, var det høg nettoimport til Noreg i veke 1, skriver NVE i sin ukentlige kraftsituasjonsrapport.

Selv om det ble en prisnedgang, ligger strømprisen fortsatt høyt.

- Kraftmarknaden forventar at prisen i februar vil liggje på i underkant av 60 øre/kWh, noko som er høgt historisk sett, skriver NVE.

Strømforbrukere som er bekymret for årets strømregninger kan trøste seg med at markedet ser for seg at prisene skal litt ned i årets andre kvartal. Der handles terminprisene nå for 48 øre/kWh. Det er lavere enn nå, men er likefullt på nivå med de tyske kraftprisene.

Norge og Norden har generelt sett lavere strømpriser enn resten av Europa, men vi får ikke oppleve de veldig lave prisene som for eksempel Danmark og Tyskland gjør når det blåser veldig mye. Da får danskene og tyskerne av og til betalt for å bruke strøm, men fordi utenlandskablene ikke har nok kapasitet og vannkraftverkene samtidig kan styre produksjonen etter behovet, så forblir strømprisene på et relativt høyt nivå.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 1.