Dette er de vanligste symptomene

Publisert

... og hva er egentlig prostatakreft?

Else Støring er seksjonsleder for kreftlinjen i Kreftforeningen, og ramser opp de vanligste symptomene på prostatakreft:

 • Slapp urinstråle
 • Hyppig vannlating, at man for eksempel må mye opp om natten
 • Blod i urinen
 • Smerte i skjelett (hvis man har dette har kreften kommet langt)
 • Hvis symptomene varer i mer enn to til tre uker bør man oppsøke fastlege for videre utredning. Dersom det er mistanke om kreft blir man henvist videre til urolog*.

  Hvem er mest utsatt for å få prostatakreft?

  Det er først og fremst er eldre menn som rammes, men de ser at en del yngre også blir rammet, forklarer Støring. Noen kan ha det i genene, og er på den måten mer utsatt enn andre som ikke har det.

  • Se også: Så mange menn får prostatakreftdiagnose hver dag i Norge
  • Hva er prostata?

   Prostata er blærehalskjertelen, forklarer Støring. Den ligger opp mot urinblæren og omfavner urinrøret. Den produserer blant annet sædsekret, som gjør at sæden kommer ut ved utløsning.

   *Urologi er læren om sykdommer i de nedre urinveiene.

   Movember - flere saker her!

   Movember oppfordrer alle menn til å gro bart i 30 dager i november. Barten skal være en måte å innlede dialog om menns helse på, og målet er å få folk til å donere penger til bartene. 1.november er den store shave down-dagen, da alle starter glattbarberte og klare til å gro for harde livet. Les mer på Movember.com.

   Lag og nettverk

   Vi oppfordrer til å danne lag sammen med kolleger, venner eller idrettslag. På den måten kan lagene samle inn penger sammen og heie på hverandre.

   Et nettverk er en samling med lag av folk i samme bransje. Fornybart-nettverket er nytt av året, og andre eksempler på nettverk er Oljebarten, IT-barten, Finansbarten og Hockeybarten.

   Slik melder du deg på årets mest hårete bevegelse

   1. Registrer deg på Movember.com
   2. Meld deg inn i et lag på jobben, med venner, idrettslaget etc (trenger en lagkaptein!)
   3. Begynn innsamling og del bilder fra 1.november!
   4. Del barten din

    Bruk gjerne #fornybart eller #oljebarten på sosiale medier. enerWE.no er en av hovedsamarbeidspartnerne for Movember i år, og ønsker å spre budskapet og historiene. Dersom ditt lag eller dine barter fortjener oppmerksomhet, ta kontakt – enerWE deler gjerne bildene og historiene!

    Resultater så langt

    De siste 11 årene har Movember samlet inn 3,9 milliarder kroner til  menns helse. Bare i Norge ble det samlet inn 8,9 millioner kroner i fjor. Det gjør Norge til det sjette beste innsamlings landet som er imponerende når man ser på folketallet i Norge sammenlignet med de andre topplandene.  Til sammenligning samlet svenskene inn 4,49 millioner norske kroner og danskene 2,23 millioner norske kroner i 2014. Pengene som samles inn i Norge allokeres videre til Kreftforeningen og norsk forskning på prostata og testikkelkreft.

    I år er første gang energibransjen samles til aksjon, og til inspirasjon så var det oljebarten som var det desidert største nettverket i fjor, som samlet inn totalt 1,7 millioner kroner av de 8,9 millionene.