Dette er de vanligste symptomene

… og hva er egentlig prostatakreft? Else Støring er seksjonsleder for kreftlinjen i Kreftforeningen, og ramser opp de vanligste symptomene på prostatakreft: Slapp urinstråle Hyppig vannlating, at man for eksempel må mye opp om natten Blod i urinen Smerte i skjelett (hvis man har dette har kreften kommet langt) Hvis symptomene varer i mer enn … Continued

… og hva er egentlig prostatakreft?

Else Støring er seksjonsleder for kreftlinjen i Kreftforeningen, og ramser opp de vanligste symptomene på prostatakreft:

  • Slapp urinstråle
  • Hyppig vannlating, at man for eksempel må mye opp om natten
  • Blod i urinen
  • Smerte i skjelett (hvis man har dette har kreften kommet langt)

Hvis symptomene varer i mer enn to til tre uker bør man oppsøke fastlege for videre utredning. Dersom det er mistanke om kreft blir man henvist videre til urolog*.

Hvem er mest utsatt for å få prostatakreft?

Det er først og fremst er eldre menn som rammes, men de ser at en del yngre også blir rammet, forklarer Støring. Noen kan ha det i genene, og er på den måten mer utsatt enn andre som ikke har det.

Hva er prostata?

Prostata er blærehalskjertelen, forklarer Støring. Den ligger opp mot urinblæren og omfavner urinrøret. Den produserer blant annet sædsekret, som gjør at sæden kommer ut ved utløsning.

*Urologi er læren om sykdommer i de nedre urinveiene.

Movember – flere saker her!

Movember oppfordrer alle menn til å gro bart i 30 dager i november. Barten skal være en måte å innlede dialog om menns helse på, og målet er å få folk til å donere penger til bartene. 1.november er den store shave down-dagen, da alle starter glattbarberte og klare til å gro for harde livet. Les mer på Movember.com.

Lag og nettverk

Vi oppfordrer til å danne lag sammen med kolleger, venner eller idrettslag. På den måten kan lagene samle inn penger sammen og heie på hverandre.

Et nettverk er en samling med lag av folk i samme bransje. Fornybart-nettverket er nytt av året, og andre eksempler på nettverk er Oljebarten, IT-barten, Finansbarten og Hockeybarten.

Slik melder du deg på årets mest hårete bevegelse

  1. Registrer deg på Movember.com
  2. Meld deg inn i et lag på jobben, med venner, idrettslaget etc (trenger en lagkaptein!)
  3. Begynn innsamling og del bilder fra 1.november!

Del barten din

Bruk gjerne #fornybart eller #oljebarten på sosiale medier. enerWE.no er en av hovedsamarbeidspartnerne for Movember i år, og ønsker å spre budskapet og historiene. Dersom ditt lag eller dine barter fortjener oppmerksomhet, ta kontakt – enerWE deler gjerne bildene og historiene!

Resultater så langt

De siste 11 årene har Movember samlet inn 3,9 milliarder kroner til  menns helse. Bare i Norge ble det samlet inn 8,9 millioner kroner i fjor. Det gjør Norge til det sjette beste innsamlings landet som er imponerende når man ser på folketallet i Norge sammenlignet med de andre topplandene.  Til sammenligning samlet svenskene inn 4,49 millioner norske kroner og danskene 2,23 millioner norske kroner i 2014. Pengene som samles inn i Norge allokeres videre til Kreftforeningen og norsk forskning på prostata og testikkelkreft.

I år er første gang energibransjen samles til aksjon, og til inspirasjon så var det oljebarten som var det desidert største nettverket i fjor, som samlet inn totalt 1,7 millioner kroner av de 8,9 millionene.