Jan Helge Vassbø opprettet Facebook-gruppen Motvind Norge, men har slettet seg selv som administrator og overlatt kontrollen til andre.
Jan Helge Vassbø opprettet Facebook-gruppen Motvind Norge, men har slettet seg selv som administrator og overlatt kontrollen til andre.

- Jeg slettet meg selv som administrator

Mannen som opprettet Facebook-gruppen forteller hva som skjedde da Motvind-styret ble kastet ut.

Publisert Sist oppdatert

Vindkraft har møtt mye motstand i Norge, og i fjor høst så organisasjonen Motvind Norge dagens lys. De har på kort tid samlet over 19.000 betalende medlemmer, og Facebook-gruppen Motvind Norge Gruppa har nærmere 50.000 medlemmer som ivrig diskuterer vindkraft.

Nå sliter imidlertid organisasjonen med en intern konflikt mellom styret og generalsekretæren. Som en del av det har Motvind-styret blitt kastet ut av Facebook-gruppen, og de har startet en ny Facebook-gruppe hvor kun betalende medlemmer slipper inn.

Her er det strammet kraftig inn på hva som er greit å publisere, og blant reglene er følgende restriksjoner:

 • «Denne gruppen er ikke et forum for debatt om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ei. Gruppens offisielle standpunkt er at menneskelig aktivitet påvirker klimaet.»
 • «Vi godtar ikke hets mot Tyskland og uttalelser som referanser til nazi, 2. verdenskrig, okkupasjon osv. Ei heller hets mot politikere og enkeltpersoner.»
 • «Saker fra useriøse nettsteder som resett.no og document.no blir avvist.»

I skrivende stund har gruppen 756 medlemmer. Det er omtrent 2,5 ganger så mange som for en uke siden, men det er fortsatt et stykke igjen til de 19.000 betalende medlemmene, og enda lengre til den store åpne Facebook-gruppens 49.400 medlemmer.

I et intervju med enerWE forteller mannen bak Facebook-gruppen, Jan Helge Vassbø, hva som har skjedd.

Han opprettet Facebook-gruppen før Motvind som organisasjon formelt ble stiftet og registrert.

- Vi hadde ikke tålmodighet til å vente på Motvind i Rogaland, sier Vassbø.

Gruppen fikk navnet Motvind Norge, og ble raskt et viktig samlingspunkt for vindkraftmotstanderne og deres diskusjoner rundt vindkraftpolitikken. Engasjementet var stort, og temperaturen var høy.

Etter hvert begynte Vassbø å reagere på språkbruken og flere av innleggene som ble delt i gruppen. Han reagerte spesielt på bruken av uttrykk som «landssvikere» og «quislinger» om de som jobber med vindkraft.

Personlig har jeg hele tiden ment at vi kaller ikke folk for «landssvikere» og «quislinger».

Jan Helge Vassbø

- Vi hadde mange diskusjoner rundt delinger, og hva vi skal slippe gjennom av artikler og delinger. Personlig har jeg hele tiden ment at vi kaller ikke folk for «landssvikere» og «quislinger», sier Vassbø.

Han trekker også frem kritikken mot politiet som ufin og upassende.

- Jeg var med på å gjennomføre aksjoner og demonstrasjoner. Vi hadde en fin tone med politiet. De gjorde en jobb, og de var både konstruktive og hyggelige. Uformelt sa flere til meg at de var enige med meg, men at de måtte jo komme når vi aksjonerte, sier Vassbø.

På samme måte som den nye Facebook-gruppen for betalende medlemmer, ønsket Vassbø å etablere retningslinjer for å stanse deling av innlegg fra kontroversielle alternativer medier.

Jeg følte at noen kunne utnytte momentet og kraften i saken til andre politiske motiver

Jan Helge Vassbø

- Det var mange som ønsket å dele artikler og stoff fra Resett og Document. Det var jeg uenig i. Jeg følte at noen kunne utnytte momentet og kraften i saken til andre politiske motiver, sier Vassbø.

Begge disse nettavisene har en redaksjonell linje som er sterkt kritisk til vindkraftutbygging, og enerWE spør derfor om Vassbø ser noen betenkeligheter med å bannlyse dem fra deling i Facebook-gruppen.

- Jeg tenker det at hva folk deler på sin private profil får de velge selv, men en organisasjon bør kunne klare å bruke tradisjonelle vanlige medier, sier Vassbø.

Han er derfor fornøyd med at den nye gruppen har tatt dette grepet.

- Nå endelig, med nye gruppa, gjør de noe med det, sier Vassbø.

Samtidig lurer han på hvorfor det ikke skjedde før, og han hevder at dette er noe han tok opp med Motvind's styreleder, Eivind Salen, flere ganger - og over lang tid.

- Jeg tok det opp gjentatte ganger fra april, men det ble aldri tatt noen beslutning, sier Vassbø.

For Vassbø toppet det seg da det ble delt et innlegg til støtte for Grunnlovsmarsjen i Motvind-gruppen.

- Det kræsjet fullstendig med mitt verdisyn, sier Vassbø.

Han sier at han da følte på et ansvar, og kjente på ubehag at han navn som oppretter av gruppen ble assosiert med den.

Det ble begeret som rant over, og han tok et grep for å rydde opp på eget initiativ.

Jeg gikk inn og slettet alle som administratorer, og inviterte de inn igjen som moderatorer

Jan Helge Vassbø

- Jeg gikk inn og slettet alle som administratorer, og inviterte de inn igjen som moderatorer, sier Vassbø.

Forskjellen ligger i at en administrator kan slette og legge til moderatorer, samt endre navn på gruppen. Moderatorer kan publisere selv, og godkjenne andres innlegg.

- Når styret ikke grep inn, så gjorde jeg det. Så sender jeg en forklaring til gruppen, de som var moderatorer og de som var tidligere administratorer, sier Vassbø.

Han hevder at han også inviterte styreleder Eivin Salen inn som moderator.

- Han nektet å ta i mot invitasjonen som moderator. Han krevde å være administrator, og mente at det ikke så bra ut at han som styreleder ikke var det, sier Vassbø.

Vassbø bøyde ikke av, Salen aksepterte aldri moderatorinvitasjonen.

Tanken nå, var å holde kontroll på Facebook-gruppen frem til generalforsamlingen var unnagjort, og ting kom tilbake under kontroll. Slik gikk det imidlertid ikke. Som tidligere rapportert, gjensatte Vassbø generalsekretær Rune Haaland som gruppeadministrator noen dager senere.

- Det som skjedde etter det, var at Rune Haaland innsatte en ny person som administrator. De slettet en del innlegg, og kastet ut en del folk, sier Vassbø.

Dette opprørte Vassbø. Han mener det var feil å slette meningsmotstandere og deres innlegg helt fra gruppen.

Når de begynte å slette personer og innlegg ble jeg såpass forbannet at jeg slettet meg selv som administrator. Jeg kunne ikke stå for den linjen. Etterpå ser jeg at jeg ikke skulle gjort det.

Jan Helge Vassbø

- Når de begynte å slette personer og innlegg ble jeg såpass forbannet at jeg slettet meg selv som administrator. Jeg kunne ikke stå for den linjen. Etterpå ser jeg at jeg ikke skulle gjort det. Jeg burde slettet Rune Haaland og den tredje personen, sier Vassbø.

I etterkant av dette har flere personer fått administratorstatus, og det er nå tre administratorer og 8 moderatorer:

 • Arnfinn Von Fyhren Horne
 • Frode Andre (administrator)
 • Per Inge Oestmoen (administrator)
 • Rune Haaland (administrator)
 • Bjarne Jensen
 • Marianne Haugen
 • Lars Falck-Muus
 • Marit Breivik
 • Aina M H Hauge
 • Marianne Sol Levinsen
 • Victor Skimmeland

På spørsmål om hva som bør skje med Motvind og Facebook-gruppen etter generalforsamlingen, er Vassbø klar på at han vil ha intern ro. Han oppfordrer derfor begge partene i konflikten om å tre til side av hensyn til organisasjonen og kampen mot vindkraften.

- Eivind Salen bør trekke seg og Rune Haaland bør trekke seg. Her bør man starte med blanke ark, og legge konfliktene bak seg, sier Vassbø.

Powered by Labrador CMS