Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- For å bekjempe vindkraftutbyggingen i Norge trengs det en organisasjon som oss

Motvind-leder Eivind Salen forteller hvordan de skal samle Norges vindkraftmotstandere.

Publisert

I forrige uke ble det kjent at en ny organisasjon er i ferd med å etableres blant de norske vindkraftmotstanderne. Organisasjonen har fått navnet Motvind, og de har uttalt at målet er å samle de mange forskjellige lokale motstandsgruppene.

På søndagens markering mot vindkraft ble det holdt innlegg der de fortalte litt om hva de ser for seg å bli, og enerWE fikk en prat med Motvind-leder Eivind Salen før han holdt sin appell.

- For å bekjempe vindkraftutbyggingen i Norge trengs det en organisasjon som oss, sier Salen til enerWE.

Han forteller at det jobbes intenst, men at det fortsatt er mye som gjenstår og at ting ikke er helt på plass ennå. Ambisjonen er imidlertid klar.

Vi skal forene alle motstandsgruppene

Eivind Salen

- Vi skal forene alle motstandsgruppene, sier Salen.

Han viser til at motstanden nå er organisert i forskjellige grupperinger rundt om i landet. Det består av alt fra etablerte miljø- og klimaorganisasjoner til Facebook-grupper som koordinerer innsats og informasjon.

- Kampen foregår lokalt med forskjellige organisasjoner, sier Salen.

Motvind tar mål av seg til å være litt mer som en av de mange miljø- og klimaorganisasjonene, men med et litt snevrere fokus.

- Vi vil være litt spisset mot vindkraft, sier Salen.

Foreløpig er ikke Motvind registrert i Brønnøysundsregisteret, men det kommer etterhvert.

Målet er å etablere Motvind som en profesjonell organisasjon med heltidsansatte som jobber med, eller rettere sagt mot, vindkraftprosjektene. Tanken er å ta betalt i form av en medlemsavgift for å finansiere arbeidet.

- Det er tenkt betalt medlemsskap, men alt er ikke landet ennå, sier Salen.

Det er også ambisjoner om å kunne bistå mer profesjonelt med hjelp til de som på en eller annen måte står i en konflikt relatert til vindkraftutbygging. Salen forteller at organisasjoner som La Naturen Leve allerede gjør dette på idealistisk basis, men at de håper å bygge opp Motvind som en sterkere organisasjon som levere en mer omfattende bistand.

Han forteller om en stor pågang etter at planene først ble kjent, og han oppfordrer alle som er interesserte til å ta kontakt.

Motvind-leder Eivind Salen holdt avslutningsappelen på markeringen mot vindkraft.
Motvind-leder Eivind Salen holdt avslutningsappelen på markeringen mot vindkraft.

- De kan kontakte oss på email, men innmeldingen er ikke klar ennå. Vi vil gjerne ha strukturen på plass så folk vet hva de melder seg inn i, sier Salen.

Selv om det er mange etablerte organisasjoner som kjemper mot vindkraft og som også deltok på markeringen, mener Salen at det både er rom for og behov for en nykommer som Motvind. Han tror også på at de kommer til å få til et godt samarbeid med de andre miljø- og klimaorganisasjonene som har involvert seg i kampen mot vindkraft på land i Norge.

- Vi kommer som en venn, ikke som en trussel, sier Salen.

Powered by Labrador CMS