Norges Miljøforbunds leder, Kurt Oddekalv, protesterer mot vindkraft.
Norges Miljøforbunds leder, Kurt Oddekalv, protesterer mot vindkraft.

Advarte Motvind mot å satse på rettssaker

- Advokater og rettssaker er et evig og bunnløst pengesluk uten ende.

Publisert Sist oppdatert

Vindkraftmotstanden har vært høylytt, men nå er det også mye uro internt. Det pågår en konflikt mellom styret i Motvind Norge og generalsekretæren, og det er knyttet stor spenning til hvordan og når det blir avklart.

Samtidig har Motvind også gått på en ny smell i rettsapparatet. De har støttet reindriften i kampen mot Øyfjellet vindkraftverk, men der tapte de søksmålet hvor de prøvde å få til en midlertidig forføyning for å stanse arbeidet. Det endte med at de i tillegg til å måtte betale sine egne advokater, også må betale motpartens omkostninger.

Miljøaksjonisten Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund har vært aktive i kampen mot vindkraft. De kom imidlertid i konflikt med Motvind og generalsekretæren tidligere i år, og det toppet seg 13. juni. Da sendte Oddekalv ut en kunngjøring der han kritiserte Motvind og generalsekretær Rune Haaland, samt at han advarte mot å gå til rettssak mot vindkraftutbyggerne.

De vi kjemper mot har ingen hemninger på påkosting av salærer. Her er det bare å pøse på

Kurt Oddekalv

- Advokater og rettssaker er et evig og bunnløst pengesluk uten ende. Hver sak avler bare nye saker og anking til høyere instanser. De vi kjemper mot har ingen hemninger på påkosting av salærer. Her er det bare å pøse på, skriver Oddekalv.

Kunngjøringen ble skrevet kun en uke etter det første nederlaget i rettsapparatet.

- Dommen i Jæren Tingrett den 05. juni 2020, der Motvind Norge tapte og ble dømt til å betale nesten 1,4 millioner saksomkostninger var jo ikke engang hovedsaken, men bare en sak om midlertidig forføyning, og de nesten 1,4 millionene i saksomkostninger var heller ikke iberegnet egne saksomkostninger. Dette var bare til dekningen av motpartens kostnader, og i tillegg kun for én begrenset sak om midlertidig forføyning og i laveste rettsinstans, skriver Oddekalv.

Oddekalv og NMF uttrykker en viss forståelse for at mange kan ha et behov for å prøve vindkraftutbyggingen for retten, men er sterkt kritisk til å kjøre mange saker.

- Det er en ting å kjøre en eller kanskje to saker for retten, men å peise hele 8-9 utbygginger inn med opptil flere rettsaker samtidig, og etterhvert også i flere rettsinstanser, er ikke bare galskap, men også til skade for all vindkraftmotstand i Norge, skriver Oddekalv.

I kunngjøringen uttrykker NMF en bekymring for at rettssakene med sine potensielt enorme kostnader kan sette en stopper for hele vindkraftopprøret.

- Når størstedelen av motstandsbevegelsen mot vindkraft i Norge med dette litt frem i tid står økonomisk ansvarlige for enorme pengebeløp som de etter all sannsynlighet vil være ute av stand til å samle inn, vil kampen mot vindkraft bli satt mange år tilbake i tid, og kanskje også parkert for alltid, skriver Oddekalv.

Han har ingen tro på at det er mulig å nå frem i rettsapparatet, og mener det ikke er en farbar vei for miljøorganisasjoner.

Dersom miljøsaker virket best i retten hadde det heller ikke vært behov for miljøorganisasjoner

Kurt Oddekalv

- Dersom miljøsaker virket best i retten hadde det heller ikke vært behov for miljøorganisasjoner. Da hadde det holdt med to mann omreisende på pengeinnsamling, skriver Oddekalv.

Her kan du laste ned og lese kunngjøringen som Kurt Oddekalv og NMF sendte ut 13. juni 2020.

Powered by Labrador CMS