Strømmast. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Strømmast. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Vi mener nettselskapene kan bli flinkere til å variere bruken av mastetyper

Ny rapport tar for seg hvordan bedre tilpasninger av strømmaster kan dempe konfliktnivået.

Publisert

Det er ofte konfliktfylt når kraftbransjen skal bygge noe, enten det er vannkraft, vindkraft eller strømledninger.

"Monstermaster" har blitt et innarbeidet begrep i det norske språket, og det blir ofte heftige protester når nye strømforbindelser skal settes opp.

Det forsøker kraftbransjen å ta på alvor, og i en ny rapport som Multiconsult har utarbeidet på vegne av NVE tar de for seg hvordan valg av strømmaster kanskje kan bidra til å dempe konfliktnivået.

- Vi mener nettselskapene kan bli flinkere til å variere bruken av mastetyper. Ved å velge mastetyper som i større grad er tilpasset landskapet de går i, kan synligheten og landskapsvirkningene av ledningen begrenses, sier seksjonssjef i NVE, Lisa Vedeld Hammer.

Hensikten med rapporten er å gi nettselskaper og konsulenter som prosjekterer og bygger nye ledninger, kunnskap om hvordan ulike mastetyper oppleves i ulike landskap.

I motsetning til mange andre fagrapporter som ofte kan være veldig tunge å lese, er dette en rapport der bildene dominerer. Det gjør den lett tilgjengelig også for interesserte uten den tekniske bakgrunnen som nettselskapene besitter.

I rapporten vises forskjellige master, og det vises manipulerte bilder av hvordan forskjellige typer vil bli seende ut i samme naturområde.

Satt litt på spissen kan rapporten nesten fremstå som en produktkatalog der man kan velge og vrake før man går til innkjøp.

Her kan du laste ned og lese rapporten.