Oslo  20171113.Pressekonferanse med Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge samt Natur og Ungdom som sammen med Greenpeace har saksøkt den norske staten for åpning av oljeboring i Barentshavet. Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp i klimasøksmålet. Rettssaken i Oslo tingrett starter 14. november og varer til 22. eller 23. november.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Oslo 20171113.Pressekonferanse med Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge samt Natur og Ungdom som sammen med Greenpeace har saksøkt den norske staten for åpning av oljeboring i Barentshavet. Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp i klimasøksmålet. Rettssaken i Oslo tingrett starter 14. november og varer til 22. eller 23. november.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Miljøvernere avduket isskulptur før klimarettssak

Publisert

Miljøbevegelsen avduket mandag en isskulptur utenfor Oslo tingrett som et symbol på klimarettssaken mot staten som starter tirsdag.

Greenpeace og Natur og Ungdom viste fram skulpturen under en pressekonferanse mandag formiddag. Organisasjonene, med støtte fra Besteforeldrenes klimaaksjon, har saksøkt staten for åpningen av oljeboring i Barentshavet. De mener oljevirksomheten bryter med Grunnlovenes paragraf 112.

Paragrafen fastslår at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og at ressursene skal forvaltes slik at også de kommende generasjoners rettigheter ivaretas. Den krever også at staten gjennomfører tiltak i tråd med dette.

– Vi mener tildelingen er ugyldig fordi det representerer et for stort inngrep i framtidige generasjoners klima og fordi klimakonsekvensene ikke er utredet, sa Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, til NTB søndag.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted avviser ikke overraskende alle påstander.

– Grunnloven forbyr ikke vedtak som vil kunne ha negative konsekvenser for miljøet, men pålegger staten en plikt til å gjennomføre tiltak som avhjelper skadelige virkninger, og det har staten gjort, lyder argumentasjonen i Sejersteds sluttinnlegg.

Saken i Oslo tingrett varer fram til 22. eller 23. november.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS