Oslo  20161202.Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161202.Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Miljødirektøren: – Det som skjer på Svalbard er ekstremt

Publisert

Globale klimautslipp er i ferd med å endre Svalbard dramatisk, viser en ny rapport. Direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro mener utviklingen er ekstrem.

Oppvarmingen i Arktis går omtrent dobbelt så fort som på resten av kloden, og Svalbard ligger i et område med raskere oppvarming enn resten av Arktis, viser Svalbard-rapporten , som ble lagt fram i Longyearbyen mandag kveld.

– Det er sjelden jeg bruker ord som dette, men det som skjer på Svalbard er ekstremt. Temperaturen stiger raskere her i Arktis enn noen andre steder i verden, og klimaendringene har allerede fått store konsekvenser, sier Ellen Hambro.

Fortsetter de menneskelige utslippene av klimagasser i samme takt som i dag, med økning fra år til år, kan Svalbard oppleve en snittemperatur på over 1 grad celsius innen slutten av århundret. Det er en økning på nesten 10 grader fra gjennomsnittet i perioden 1971–2000.

Rapporten kommer etter at Miljødirektoratet har bedt 44 av Norges ledende forskere om å se på hvilke konsekvenser klimaendringene vil få for Svalbards innbyggere, dersom verden ikke lykkes med å gjennomføre dramatiske kutt i klimautslippene.

(©NTB)