Miljøvernere advarer om at gigantisk kullgruve kan ødelegge Great Barrier Reef

Gruveprosjektet får miljøvernere til å se rødt.

Miljøvernere advarer mot å bygge en gigantisk kullgruve som de mener vil ødelegge verdens største korallrev, Great Barrier Reef utenfor østkysten av Australia.

Gruveprosjektet til det indiske konglomeratet Adani koster om lag 135 milliarder kroner og er planlagt å bli et av verdens største i sitt slag. Kullgruva Carmichael som har hatt en rekke juridiske hindringer, har blitt utsatt i sju år. Nå starter byggingen allerede til høsten, ifølge selskapet.

Via en 160 kilometer lang undergrunnsgruve 160 kilometer nordvest for Clermont i delstaten Queensland, skal gruva produsere og eksportere 60 millioner tonn kull til India årlig. En 189 kilometer lang jernbane knytter gruva til havnen.

Gruveprosjektet får miljøvernere til å se rødt. De mener gruva vil skade korallrevet, som er på UNESCOs verdensarvliste. Revet strekker seg langs Australias nordøstlige kyst, som allerede er truet av klimaendringer.

Ifølge selskapet kommer prosjektet til å generere 10.000 arbeidsplasser. Aktivistene har utfordret prosjektet i flere år.

– Vi blir fortsatt utfordret av aktivister. Men vi kommer til å gjennomføre prosjektet, sier styreleder for selskapet Gautamj Adani.

(©NTB)