Søksmål mot Statoil i USA

Publisert

Er blant 37 selskaper saksøkt for klimautslipp

To fylker og en by i California saksøker 37 olje-, gass- og kullselskaper – blant dem Statoil – for å ha bidratt til store utslipp av klimagasser. Utslippene bidrar til stigende havnivå, skriver saksøkerne i en pressemelding , ifølge Dagens Næringsliv.

Både San Mateo County, Marin County og byen Imperial Beach kan bli hardt rammet etter hvert som havet stiger. De har derfor saksøkt 37 av selskapene som har bidratt mest til de globale utslippene av klimagassene; metan og karbondioksid. På denne listen står Exxon, Shell – og Statoil.

Lignende søksmål avvist

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil sier til Dagens Næringsliv at dette ikke er det første søksmålet av denne typen.

– Tidligere søksmål er blitt avvist på bakgrunn av at det er et politisk, ikke juridisk, spørsmål hvordan vi skal klare å både møte klimautfordringen og samtidig forsyne verden med nødvendig energi.

-Vanskelig å vinne, men ikke umulig

Juristen Michael Burger påpeker imidlertid at det er noen nye aspekter ved saken som nå skal behandles av rettsvesenet i California.

-Saksøkerne mener selskapene har unnlatt å advare skikkelig om skadene som klimautslippene kan forårsake, sier Burger, som leder et senter for klima-juss ved Columbia University, til nettstedet InsideClimateNews.

Han mener det vil være vanskelig, men ikke umulig, å vinne fram med saken. En utfordring vil være å påvise at utslippene fra akkurat disse 37 selskapene bidrar til havnivåstigningen i California.

Powered by Labrador CMS