Grønnskjær over oljemessa i Stavanger

Publisert

Gigantarrangementet ONS neste uke blir grønnere enn noen gang, lover arrangørene. World Wide Fund for Nature (WWF) er med for første gang, i håp om å nå fram til bransjen.

Offshore Northern Seas (ONS) trakk rekordmange besøkende forrige gang, 92.000 personer, i 2014. Når de åpner mandag, lover ONS-general Leif Johan Sevland at det blir et bredere innslag av grønn tenkning og teknologi og miljø enn før:

– Alle som jobber med energi bør spille på lag. Alle i olje- og gassbransjen ønsker å produsere så ren energi som mulig. Her er det høyt under taket og godt rom for meningsutveksling, sier Sevland til NTB.

Innpakning

WWF-leder Nina Jensen deltar i år for første gang, men lar seg ikke imponere av oljebransjens engasjement. «Grønt innpakningspapir», kaller hun det:

– Dette er en bransje som ikke har tatt inn over seg hva som faktisk skjer i verden, det viser ONS-programmet med all mulig tydelighet, sier Jensen.

Hun mener oljeselskapene nå viser en større interesse for miljøet, fordi de ser hvilken vei det går. – Vi vil bidra til at prosessen går raskere, varsler hun.

Sevland er ikke med på at større ONS-områder til fornybar energi og mer oppmerksomhet rundt miljø, ikke stikker så dypt:

– Det er en genuin interesse i industrien for å produsere olje og gass på en ren måte. I Norge er bransjen blant de minst forurensende i verden.

Tendens

Jensen er enig at de ansatte i bransjen sikkert har gode intensjoner:

– Problemet er at de er i en tilstand av komplett fornektelse. Mange er nok genuint interessert, men sannheten er at for å virkelig hjelpe, må de fjerne livsgrunnlaget sitt. Det skal det mye til å få en bransje til å gjøre.

Jensen sier hun møter en holdning der «klima liksom bare er noe slitsomme aktivister maser om».

– Dette handler ikke om hva vi vil at de skal gjøre, dette skjer uansett. Verden lengter ikke etter fossile produkter fra Norge, den vil ha billig energi. Norsk oljebransje blir utkonkurrert. Det er bare å åpne aviser og se hva som skjer i den store verden, alt som skjer innen teknologi, fornybar energi og batterier.

Hun poengterer at det er positive tendenser:

– Vi ser en vridning i oljebransjen mot fornybar energi. Anslagsvis 75 prosent av dem som jobber der kan omstilles til nye bransjer og områder, så det er store muligheter. Men valgene må tas nå, det er andre tider. Vi kan ikke spise med gullskje hele livet. Jeg gleder meg til å realitetsorientere folk når det gjelder ONS.

Realiteter

Både oljebransjen og miljøforkjempere hevder å sitte på sannheten:

– Verden trenger fossil energi, og vi kommer til å produsere olje og gass i 50 år framover. Energiproduksjonen må være renere og billigere enn før, det er vi klar over, der har vi en utfordring. Men olje- og gassnæringen er en del av løsningen og ikke en del av problemet, sier Sevland.

Jensens mål er å komme oppfatningen til livs:

– Over 1 milliard mennesker mangler energi. Da er det mye bedre at de får solenergi produsert lokalt i Afrika enn å forsyne dem med olje og gass pumpet opp og fraktet fra Arktis. Det tar dessuten under ett år å sette opp en solcellepark, så da ser jeg ikke logikken i bruke over 20 år på å bygge ut nye oljefelt. Dessuten blir kloden vår ulevelig hvis vi fortsetter som nå.

Fakta om ONS

  • En av verdens største internasjonale møteplasser for energibransjen, arrangert i Stavanger annethvert år siden 1974.
  • Arrangeres av Stavanger kommune, Statoil, Stavanger Forum og Norsk Petroleumsforening
  • Årets messe har fått tittelen «Transition» (overgang) og pågår fra 29 August til 1. September.
  • Nesten 92.000 besøkte messen i rekordåret 2014.
  • I 2016 er det over 1.000 stands, deltakere fra 100 land og 450 foredrag.
  • I tillegg til foredrag, seminarer, pressekonferanser og stands inkluderer messa en ONS-festival i byen, med utstillinger, mat og underholdning.
  • Karpe Diem er årets gratiskonsert før et stort fyrverkeri over byen onsdag 31. august
Powered by Labrador CMS