1,3 million fat olje i fare for å lekke fra oljetanker i Venezuela

– Hvis oljen ikke blir hentet ut risikerer vi en permanent miljøkatastrofe.

Publisert

1,3 million fat olje kan lekke fra en skadet oljetanker som i flere måneder har ligget ankret opp i sjøen utenfor det østlige Venezuela, ifølge opposisjonen.

Oljetankeren Nabarima har ligget ankret opp i Paria-gulfen, et havområde som skiller Trinidad og Tobago fra Venezuela på det søramerikanske fastlandet. Tankeren har vært brukt til lagring for olje.

– Hvis oljen ikke blir hentet ut, og selv om Nabarima kan stabiliseres, risikerer vi en permanent miljøkatastrofe, sier opposisjonspolitikeren Robert Alcala, som sitter i Venezuelas nasjonalforsamling.

Tankeren har begynt å krenge, ifølge et videoopptak fra den frivillige organisasjonen Fisherman and Friends of the Sea 16. oktober.

Fire dager tidligere sa flere ansatte i Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA at tankeren hadde en krengningsvinkel på 8 prosent, at maskinrommet sto under vann og vannpumpene hadde brutt sammen. Det opplyser Eudis Girot, en venezuelansk fagforeningsleder i oljesektoren.

Den 264 meter lange tankeren har hatt vedlikeholdsproblemer siden 2014, og PDVSA har ignorert dem, hevder han.

PDVSA har ikke kommentert saken, men i forrige måned kalte selskapet påstander fra miljøvernere om at Nabarima var i dårlig forfatning, for falske nyheter.

Ifølge opposisjonspolitiker Luis Stefanelli har PDVSA sendt to skip til stedet for å hente ut oljen. Men amerikanske sanksjoner mot PDVSA hindrer angivelig oppdraget.

Nabarima eies av Petrosucre, et selskap der PDVSA har største eierandel. Italienske Eni eier 26 prosent av Petrosucre.

(©NTB)