Thina Saltvedt og Nina Jensen på Litjifjell
Thina Saltvedt og Nina Jensen på Litjifjell

Finans og miljøvern forent på fjelltopp i Rauma

Publisert

WWFs Nina Jensen og oljenanlytiker Thina Saltvedt diskuterte det grønne skiftet på Norsk Fjellfestival. 

Fjellfestivalen forente denne uken oljeanalytiker og naturverner i nasjonalromantiske omgivelser da de inviterte til arrangementet «Samtaler i fjellet», et konsept som i år ble tørket støv av, og hentet frem igjen etter to års pause.

Nina Jensen er generalsekretær i WWF, Verdens Naturfond og Thina Saltvedt er Norges mest kjente oljeekspert. De to er venninner fra ulike bransjer, men har likevel en ting til felles: et ønske om å fremme grønn omstilling i Norge.

Gammeldans og smilende værguder

På toppen av Litjfjellet ved Åndalsnes i Rauma Kommune møtte naturglade mennesker i alle aldre opp for å bevitne de to diskutere det grønne skiftet og omstillingen som Norges næringsliv står ovenfor. Thina Saltvedt ledet samtalen, og kunne rapportere om maksimalt god stemning med værgudenes velsignelse.

- Ja, nå har vi nettopp kommet ned fra Litjfjellet og årets «Samtale i fjellet» er vel overstått. Å sitte i fleecegenser og fjellsko midt i innerste fjellheimen og prate om det grønne skiftet med lokalbefolkningen, var en opplevelse av de sjeldne, det må jeg si. For ikke å snakke om været, knallsol! Med slike værforhold, dukker jo publikum opp.

Nina griper telefonen og legger til at de ble møtt av et danseorkester ved ankomst.

-Dette arrangementet var mildt sagt en ultra-nasjonalromantisk opplevelse. Oppe på toppen stod Myllargutens gammaldansorkester og spilte da vi kom. De hadde drasset med seg en diger kontrabass opp fjellsiden, og der satt vi og hørte på musikken, med 360 graders utsikt til Romsdalshorn, Bispen, og Trollveggen. Jeg ble helt rørt.

«Møre og Romsdals omstillingserfaring gull verdt i grønt skifte»

Over 60 festivaldeltagere hadde møtt opp for å være med i samtalen, og det ble rom for både lokale og nasjonale perspektiver i diskusjonen som sirklet rundt miljø, arbeidsplasser og dyrelivet i og utenfor Raumas kommunegrenser.

Kommunen har som visjon å bli «verdens beste kommune for naturglade mennesker», og tiltrekker seg naturlig nok en høy konsentrasjon av mennesker over gjennomsnittet opptatt av grønn livsstil og klima. Rauma ligger likevel midt i Norges tredje største petroleumsfylke, Møre og Romsdal. Dette er en interessant kombinasjon for fremtidige muligheter, mener Thina, som kan skilte med å være ganske mange nyanser grønnere enn sine kollegaer.

-Ja, jeg er nok den grønneste oljeanalytikeren Norge har sett, og ser begge sider av saken. Møre og Romsdal har erfaring med å omstille seg fra skipsfart, til oljeservice og offshore support og kan nå omstille seg til et fylke som kan bli ledende på grønn transport til havs.

Hun forteller at disse mulighetene ble et hett tema under årets fjellsamtale.

-Slik jeg ser det er Møre og Romsdals omstillingserfaring gull verdt når vi nå begir oss ut på reisen mot en nytt og grønnere næringsliv. De har erfaringen, og nå kommer mulighetene. Det er masse spennede tiltak på gang innen grønn innvasjon i landet, så da er det bare å kjøre på.

-Hvilke muligheter mener du vil komme i nær fremtid?

-Når det gjelder omstilling ser vi at kostnadsnivået for produksjon av vind- og sol-energi allerede har falt kraftig, så det er ingen tvil om at lønnsomheten begynner å se bedre ut for grønne prosjekter. Om ikke lenge vil sol og vind som energikilder være konkurransedyktige med fossile energikilder uten subsidier. Dette medfører at investorer som er mer profittorienterte, snart vil se på grønne prosjekter som interessante investeringer. I tiden fremover vil vi derfor se en sterkere vekst i utbyggingen av grønn energi.

Lokalt engasjement for urørt natur 

Naturvernsglade Nina minner om at samtalen ikke bare handlet om næringsliv, men også hennes to hjertesaker; nemlig naturvern og lokale fotavtrykk.

-Den røde tråden i samtalen var også klimaendringer, hvordan de påvirker oss hverdagen og hvilke muligheter det gir. Vi snakket også mye om lokale fotavtrykk i Rauma. I fylket ser man stadig vekk en økende grad av turister til regionen, og lokalbefolkningen er naturlig nok opptatt av hva det betyr for den urørte naturen som omgir dem hver dag.

-Fikk dere mange spørsmål fra publikum?

-Ja, vi opplevde stort engasjement fra tilskuerne, og diskuterte viktigheten av å bevare urørt natur og tilrettelegge for bærekraftig kvalitetsturisme. Det er også viktig å ha gode forvaltningsplaner for utsatte dyre- og plantearter i fylket, samt forsøke å redusere unødvendig forsøpling som følge av den økte turiststrømmen til Rauma.

To venninner forent av grønne tanker

-Dere to er ikke bare debattpartnere, men også venninner. Hvordan kjenner dere hverandre fra før?

-Vi ble kjent i jobbsammenheng - og forent i vårt felles engasjement i grønn omstilling. Derfor har vi mye kontakt og mange gode samtaler sammen. Det ideelle hadde vært om flere så verdien i å bygge relasjoner med folk som innehar en helt annet inngangsvinkel sin egen. Vi mennesker har en tendens til å leve inni våre egne bobler, men det har sin pris. Med mindre man regelmessig eksponerer seg for nye impulser og utfordringer, havner dessverre forståelsen av det fulle bildet i baksetet.

-Er det noe dere har ulike synspunkter på?

Thina: -Vel, vi er ikke uenige om de store spørsmålene, vi kommer bare fra ulike ståsted. Nina har bakgrunn som marinbiolog, og har derfor et større fokus på dyr og naturvern. Jeg har nok et mer finansielt fokus av oss to, og vektlegger hvilke utfordringer og muligheter som nå begynner å synliggjøre seg for Norge, og norsk næringsliv.

Nina: Vi er begge enige i hovedtrekkene, nemlig at det vil koste mer å ikke gjennomføre det grønne skiftet enn å la være. Det foregår nå et stort globalt skifte i energi og transport som vi ikke kommer unna. Thina analyserer oljemarkedet med et finansielt perspektiv, men ser de samme tendensene. Hun ser eksempelvis at svært mange av de nye oljelisensene som deles ut nå, ikke vil bli lønnsomme på sikt.

-Hva er neste punkt på planen, blir det noe mer action på Norsk Fjellfestival før dere vender tilbake til hovedstaden?

-Nå går turen videre til lokalt zipline-eventyr og elsykkeltur oppover til Trollstigen faktisk! Vi gleder oss veldig. Norsk Fjellfestival kunne ikke vært plassert i bedre omgivelser, midt i det vakreste Norge har å by på av natur, og tilbyr en helt unik variasjon i aktiviteter. Alle burde komme hit og oppleve det på egenhånd, det anbefales på det varmeste.

Powered by Labrador CMS