Fra venstre: Tidligere Equinor-topp Eldar Sætre, olje- og energiminister Tina Bru og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
Fra venstre: Tidligere Equinor-topp Eldar Sætre, olje- og energiminister Tina Bru og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Dette er energitoppene som når frem i media

Kun tre energitopper når ut i medie-Norge - og én har sluttet.

Publisert Sist oppdatert

I en fersk måling som medieovervåkningsselskapet Retriever Norge har utført på oppdrag fra enerWE, har vi sett på hvilke personer som er energibransjens mest omtalte personer i 2020.

Etter en redaksjonell vurdering og utvelgelse, satt vi igjen med totalt 19 navn - og antall artikler og innslag i norske medier ble deretter telt og analysert av Retriever Norge.

På listen er det kun tre personer som får firesifret antall omtaler, og det er ekstremt tett mellom første- og andreplassen. Ikke overraskende er det de to statsrådene Tina Bru (Olje- og energidepartementet) og Sveinung Rotevatn (Klima- og miljødepartementet) som topper listen, og innehar første- og andreplassen. Kun 80 artikler skiller de to.

Se hele listen nederst i denne saken.

Tidligere denne uken kunne vi også presentere målingen over norske mediers omtale av vindkraft i fjor. Les denne her.

- Ikke overraskende

Assisterende analysesjef Ane Kathrine Strand i Retriever er ikke overrasket over at det er politikerne som kaprer toppen.

- Målingen vår over hvilke personer tilknyttet kraftbransjen som får mest omtale avdekker, ikke overraskende, at det er politikerne som troner på topp. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har en meget knepen ledelse mot olje- og energiminister Tina Bru, sier hun til enerWE.

Sveinung Rotevatn omtales i 5598 medieoppslag i 2020, mens Bru omtales i 5518 oppslag.

Til enerWE kommenterer Rotevatn tallene slik;

- Eg jobbar kvar dag for å løfte viktige klima- og miljøspørsmål på den offentlege agendaen. Dette er spørsmål som blir stadig viktigare for Noreg og verda, og då treng vi grundig offentleg meiningsbryting for å finne fram til dei beste løysingane. Akkurat no er det viktigaste eg jobbar med regjeringa sin nye og offensive klimaplan, og eg håpar på gode diskusjonar om den gjennom våren, sier han.

Bru tar «tapet» med ro

Når enerWE kontakter statsråd Tina Bru og spør om hvordan det føles å bli «slått» på en slik liste av regjeringskollega Sveinung Rotevatn, svarer hun;

- Det er viktig med oppmerksomhet rundt arbeidet til regjeringen, og da er det ikke så viktig om det er Sveinungs eller mitt navn som blir nevnt i pressen. Så det «tapet» tar jeg med stor ro!

- Hva tenker du om norske mediers dekning av energi - er vi flinke nok?

Samtidig er kvaliteten på journalistikken også varierende. Vi savner flere av «ekspertjournalistene» som dekket feltet og hadde erfaring og inngående kunnskap.

Tina Bru

- Jeg merker at det stor interesse på feltet vårt. Vi får stadig flere henvendelser, og den trenden har vært oppadgående i en god stund. Både på store og små tema. Samtidig er kvaliteten på journalistikken også varierende. Vi savner flere av «ekspertjournalistene» som dekket feltet og hadde erfaring og inngående kunnskap. Men heldigvis er det fremdeles en rekke dyktige journalister igjen innenfor energifeltet, og det er vi glade for. Dette saksfeltet er komplekst og sammenhengene er mange, dermed trenger vi både politikere og mediefolk som kan forklare og løfte viktige saker som påvirker hverdagslivet til folk flest, sier Bru til enerWE.

Hun mener at det er tydelig at det er plass til energisaker i norske medier - på tross av pandemien.

- Ja, det syns jeg absolutt. Energi er noe som berører oss alle, enten det dreier seg om karbonfangst- og lagring eller vindkraft. Energisakene engasjerer og opptar mange, sier hun.

Equinor kaprer tredjeplassen

På tredjeplassen kommer den nylig avgåtte Equinor-sjefen Eldar Sætre, med 2180 omtaler. I august ble det kjent at Sætre gikk av som konsernsjef i gigantkonsernet - og at hans arvtaker er Anders Opedal.

FAKTA OM TALLENE

  • Retriever Norge har utført målingen på oppdrag av enerWE.
  • De personene som er målt, er valgt ut av redaksjonen i enerWE.
  • Kildegrunnlaget inkluderer majoriteten av norske aviser på papir, magasiner og tidsskrift, i tillegg til alle landets nettaviser og de største og mest toneangivende redaksjonelle fjernsyns- og radiosendingene.
  • Det er fortatt søk i norske medier på norsk.
  • Periode er fra 01.01 - 31.12 for alle år.

- Av topplederne i kraftbransjen er konsernsjefen i Equinor i en særstilling hva angår medieoppmerksomhet. Eldar Sætre, som var konsernsjef i Equinor frem til november, og etterfølger Anders Opedal, omtales i til sammen 2 875 medieoppslag i 2020. De to neste personene på listen, Knut Kroepelien i Energi Norge og Ståle Gjersvold i TrønderEnergi, omtales til sammenligning i om lag 350 oppslag hver, kommenterer Ane Kathrine Strand i Retriever.

Det kommer ikke som en overraskelse for informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen at Eldar Sætre kom på tredjeplassen over de mest omtalte personene i norsk energibransje.

- Nei, vi er godt kjent med og vant til at Equinor følges tett av media. Vi har over mange år vært blant de mest omtalte selskapene i Norge, sier han til enerWE.

Han regner med at medietrykket rundt selskapet kommer til å holde seg også i 2021.

- Ja, vi forventer at media vil følge oss tett også i 2021. Vi er i rask utvikling som selskap og har satt en tydelig ambisjon om å være et ledende selskap i det grønne skiftet, så det vil helt sikkert være grunnlag for mange saker også i 2021, sier han.

DETTE ER DE MEST OMTALTE PERSONENE I ENERGIBRANSJEN I 2020:

PlassNavnSelskapOmtaler
1.Sveinung RotevatnKlima- og miljøminister5598
2.Tina BruOlje- og energiminister5518
3.Eldar SætreTidl Equinor2180
4.Anders OpedalEquinor695
5.Knut KroepelienEnergi Norge354
6.Ståle GjersvoldTrønderEnergi351
7.Andreas Thon AasheimNorwea204
8.Anniken HauglieNorsk olje og gass195
9.Christian Rynning-TønnessenStatkraft166
10.Jannicke HillandBKK128
11.Ingrid SølvbergOljedirektoratet111
12.Kristin F. KragsethVår Energi/Petoro87
13.Toril NagLyse86
14.Auke LontTidl Statnett64
15.Kristin LianElvia43
16.Nils RøkkeSintef34
17.Kristin FærøvikLundin Energy33
18.Hildegunn T. BlindheimNorsk olje og gass31
19.Henrik SætnessStatkraft18

Tall presentert i synkende rekkefølge. Kilde: Retriever Norge

Powered by Labrador CMS