- Strømpriser og nettleie har fått mindre omtale i 2020

Strømprisene engasjerer mer enn nettleien. Se alle tallene her.

Publisert

I 2020 falt norske mediers omtale av strømprisene noe - på tross av at halvårstallene i fjor viste en økning. Også omtalen av nettleie faller i 2020. Dette kommer frem i en undersøkelse gjort av medieanalyseselskapet Retriever Norge på oppdrag av enerWE.

- Det er interessant å merke seg at strømpriser og nettleie har fått mindre omtale i mediene i 2020, i takt med historisk lave strømpriser. Aller mest oppmerksomhet fikk strømprisene i norske medier i 2018, hvor varmt og tørt vær ga historisk sterke strømpriser enkelte måneder. Kanskje ikke overraskende er det høye strømpriser som engasjerer mest, sier assisterende analysesjef Ane Kathrine Strand i Retriever.

Fra januar til og med desember i 2020 produserte norske medier 4658 saker om strømpriser. Dette var en nedgang fra 2019, da mediene produserte 6397 saker om strømpriser.

Hos forbrukerorganisasjonen Huseierne er ikke energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg overrasket over nedgangen for strømpriser.

Strømprisen engasjerer og irriterer mest når den er høy.

Ane Kathrine Strand

- At det er en nedgang i saker om strømpriser er ikke overraskende. 2020 var et år preget av mildt vær og rekordlave strømpriser, og da er det gjerne slik at forbrukere og naturlig nok også journalister, ikke er like opptatt av dette. Strømprisen engasjerer og irriterer mest når den er høy, mens i fjor kunne en gjennomsnittsfamilie glede seg over mange tusenlapper spart som følge av lav strømpris.

Se alle tallene nederst i denne saken.

I en serie artikler har enerWE sett på hvor mange saker norske medier har produsert om ulike energirelaterte nøkkelord. Les også sakene om medieomtale av vannkraft og småkraft, vindkraft, klimasøksmålet og klimakvoter, Equinor og bransjens mest omtalte personer.

- Mer overraskende med fall i nettleie-omtale

Det ble produsert 2989 artikler om nettleie, noe som er nesten 700 færre omtaler enn i 2019. Det finner Öberg mer overraskende.

- Det er mer overraskende at vi ser en nedgang i antall saker om nettleie. Debatten rundt ny nettleiemodell har vært heftig i 2020, og preget av stor uenighet om hva som er nødvendige endringer i nettleiestrukturen. Og sist, men ikke minst, hva som er en god, enkel og forståelig modell for forbrukerne. Men tallene bekrefter jo at diskusjonene rundt ny nettleiemodell, utjevning av nettleien og hvordan nettleien er sammensatt, er temaer som engasjerer år etter år, sier hun til enerWE.

At forbrukere er mer opptatt av nettleie og avgifter enn strømpriser - når denne er lav, er naturlig mener hun.

- Det vil ofte gi utslag i sterkere kritikk av elavgift og andre faste kostnader man betaler over strømregningen. I Huseierne har vi merket økt oppmerksomhet fra våre medlemmer i 2020 rundt nettleie, Enova-avgiften, elsertifikater og elavgift.

Og nordmenns interesse for tematikken rundt strøm kommer nok ikke til å gi seg med det første, tror Linda Ørstavik Öberg.

FAKTA OM TALLENE

  • Retriever Norge har utført målingen på oppdrag av enerWE.
  • Ordene som er målt, er valgt ut av redaksjonen i enerWE.
  • Kildegrunnlaget inkluderer majoriteten av norske aviser på papir, magasiner og tidsskrift, i tillegg til alle landets nettaviser og de største og mest toneangivende redaksjonelle fjernsyns- og radiosendingene.
  • Det er fortatt søk i norske medier på norsk.
  • Periode er fra 01.01 - 31.12 for alle år.

Vi merker at medlemmene engasjerer seg stadig mer i problemstillinger rundt ivaretagelse av forbrukerrettighetene i viktige energispørsmål.

Linda Ørstavik Öberg

- Vi tror at norske medier og folk flest vil være opptatt av strømpriser og nettleie i 2021. Vi startet året med kaldt vær og høyere strømforbruk, og ser nå mye høyere strømpriser enn vi så i fjor. Vi merker at medlemmene engasjerer seg stadig mer i problemstillinger rundt ivaretagelse av forbrukerrettighetene i viktige energispørsmål, så vi tror at det blir mange gode diskusjoner i år rundt AMS, Elhub, Enovatilskuddet, villedende vilkår og priser på strøm, tariffering og ikke minst hva som er en rettferdig fordeling av nettkostnader under elektrifiseringen, sier Öberg.

Nettleien baserer seg på den tildelte inntektsrammen NVE gir hvert enkelt nettselskap årlig. Så vi trenger i alle fall noen vaktbikkjer.

Morten Schau

- Trenger vaktbikkjer

Kommunikasjonssjef Morten Schau i strømkonsernet Elvia forstår at nettleien er mindre interessant for folk flest. Men understreker at det er viktig at mediene følger tematikken tett.

- Nettleien er stabil gjennom hele året og svinger ikke slik som «kraftprisene». Dermed blir nettleien mindre interessant. Hvorfor det ble færre artikler tør jeg ikke gjette på. Alle norske nettselskaper er nøye regulert av NVE. Nettleien baserer seg på den tildelte inntektsrammen NVE gir hvert enkelt nettselskap årlig. Så vi trenger i alle fall noen vaktbikkjer, sier han.

NORSKE MEDIERS OMTALE AV STRØMPRISER OG NETTLEIE I 2020

Begrep2017201820192020
Strømpris3421701063974658
Nettleie2422361836732989

Kilde: Retriever Norge

Powered by Labrador CMS