Goliat-feltet, NOR 20160418.Goliat-plattformen i Barenshavet produserer nå olje for det europeiske markedet.Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Goliat-feltet, NOR 20160418.Goliat-plattformen i Barenshavet produserer nå olje for det europeiske markedet.Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

MDG kraftig ut mot milliardoverskridelser på norsk sokkel

Publisert

Riksrevisjonen burde granske milliardoverskridelsene på norsk sokkel, mener Miljøpartiet De Grønne. Ingen av de store partiene støtter kravet.

Bare SV stemte for MDGs forslag om å kreve gransking, som ble lagt fram på Stortingets siste dag før sommerferien onsdag.

Bakgrunnen for forslaget er at store prosjekter på norsk sokkel har gått på enorme budsjettsprekker, noe som utløser store skattefradrag. Ifølge Teknisk Ukeblad var overskridelsene på 200 milliarder kroner fra 2002 til 2015.

– Mens mistillit fremmes mot stortingspresidenten for Stortingets byggesprekk på 700 millioner kroner, slipper oljeminister Terje Søviknes (Frp) unna med multi-milliard-sprekker på norsk sokkel. Regninga er det staten, og til syvende og sist norske skattebetalere, som må ta. Unnfallenheten kan ikke forsette, mener MDGs stortingsrepresentant og nasjonale talsperson Rasmus Hansson.

Dødsulykkene i Sør-Korea under byggingen av oljeplattformene Martin Linge og Goliat må også granskes, mener han.

– Riksrevisjonen må granske om vi har god nok kontroll med oljebransjens sikkerhet og kostnader. Bare i forbindelser med bygginga av Martin Linge har vis sett 6 dødsfall og 22 skadde. For Goliat er tallet tre døde. Vi kommer til å følge opp i neste periode i kontrollkomiteen, sier han.

Oljeselskapene betaler 78 prosent i skatt av inntektene sine. Den norske staten tar til gjengjeld store deler av den økonomiske risikoen og taper skatteinntekter på overskridelsene.

(©NTB)