Mangel på oljeinvesteringer kan gi nytt prissjokk

Publisert

Den lave interessen for å investere i nye oljeprosjekter kan føre til et prishopp på olje om få år, mener Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Vi anslår at godkjenningen av nye prosjekter forblir lavt for tredje år på rad i 2017. Da vil det bli stadig mindre sannsynlig med en balanse mellom etterspørsel og tilbud på begynnelsen av 2020-tallet uten at det starter et nytt oppsving i bransjen, skriver IEA i sin årsrapport om verdens energisituasjon.

De siste to årene har oljemarkedet slitt med overproduksjon, noe som har fått oljeprisen til å synke fra 100 dollar fatet i midten av 2014 til 30 dollar fatet i begynnelsen av 2016.

Dette har også ført til at oljeselskapene har gjort store kutt i nyinvesteringer.

I 2014 ble det investert for 780 milliarder dollar. Året etter sank beløpet med 200 milliarder dollar, og i år er det ventet en reduksjon på ytterligere 140 milliarder dollar.

Det tar mellom tre og seks år å få i gang produksjon på nye konvensjonelle oljefelter, noe som betyr at det om få år vil være en betydelig avstand mellom tilbud og etterspørsel, ifølge IEA. (©NTB)