Ny-Ålesund  20180918.Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard.Foto: Are Føli / NTB scanpix
Ny-Ålesund 20180918.Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard.Foto: Are Føli / NTB scanpix

Måling: Klimaendringer er klodens største sikkerhetstrussel

Publisert

Klimaendringer topper listen over de største sikkerhetstruslene, men bekymring for USA under Trump øker, ifølge en global meningsmåling.

I 13 av 26 land i undersøkelsen overgår klimafrykten alle andre sikkerhetstrusler, viser undersøkelsen , som er utført av den uavhengige amerikanske tankesmia Pew Research Center. Totalt 27.612 personer deltok i undersøkelsen mellom mai og august i fjor.

I åtte land, blant dem Frankrike, rangeres trusselen fra militante islamistiske grupper øverst, mens frykt for dataangrep troner øverst i fire av landene.

Bekymringen for IS er imidlertid avtagende. Spesielt i USA, Japan, Spania og Israel er IS-frykten markant lavere enn i 2017. Gruppen har de siste årene blitt påført enorme tap i Syria og Irak.

Rundspørringen viser en markant økning i bekymring tilknyttet USAs rolle i verden. I 2013, da Barack Obama var president, så 25 prosent på USAs makt som en trussel. Under Trump er andelen steget til 45 prosent. I ti land, inkludert Tyskland, Japan og Sør-Korea, svarer halvparten at USAs makt utgjør en vesentlig trussel mot deres land.

Undersøkelsen viser også at regionale konflikter og spenninger påvirker folks trusselvurderinger. I Polen rangeres Russlands makt og innflytelse som den største sikkerhetstrusselen, mens sørkoreanere vurderer Kinas makt som den største trusselen fra et enkeltland.

(©NTB)