Mæland misfornøyd med mannsdominans

Publisert

Kvinner og menn deler likt på lederjobbene i det offentlige og i organisasjonslivet, men ikke i næringslivet. Det er ikke næringsministeren fornøyd med.

Institutt fra samfunnsforskning har laget en rapport på oppdrag for Næringsdepartementet: den viser at kvinnenandelen i lederstillinger i offentlig sektor er 51 prosent, mens den er 50 prosent i organisasjonslivet. I akademia faller den til 38 prosent, mens bare 27 prosent av lederne i privat næringsliv er kvinner, skriver VG.

– Det er overraskende og gledelig at andelen kvinnelige ledere i det offentlige nå har passert 50 prosent. Det er også gledelig at menn og kvinner er likestilt når det gjelder hvem som er ledere i organisasjonene, sier næringsminister Monica Mæland (H).

– Problemet er næringslivet, hvor kvinneandelen blant ledere er så lav som 27 prosent. Dessverre er det fortsatt slik at middelaldrende menn fra Oslo-området har forrang, fastslår hun.

I statlige styrer har krav til kjønnsbalanse bidratt til at kvinneandelen er oppe i 48, men statsråden vil ikke ha kvotering for næringslivet generelt.

– Utviklingen går altfor sakte i næringslivet, med kvotering vil være uforenlig med vårt hovedsyn om at private best organiserer seg selv.

(©NTB)