Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Lyse Elnett automatiserer for å håndtere 5500 årlige gravemeldinger

- Målet er at 70- til 80 prosent av henvendelsene skal kunne besvares automatisk.

Lyse Elnett tar snart i bruk en automatisert gravemeldingstjeneste, som vil spare nettselskapet for store saksbehandlingskostnader og entreprenørene for mye tid og frustrasjon. Det forteller programvarehuset Powel i en pressemelding. Sammen har de utviklet et system som skal gjøre det enklere og raskere å håndtere 5500 gravemeldinger.

- Vi har gjennomført dette utviklingsprosjektet av to hovedgrunner. Vi ønsker å effektivisere vår egen saksbehandling, slik at den går fra å være manuell til automatisk. I tillegg ønsker vi at entreprenørene enklere skal kunne rette en henvendelse til oss og få svar med en gang, sier Eivind Aasland i Lyse Elnett.

For å svare på de mange gravemeldingene, er det ansatt to personer på fulltid. Enkelte ganger tar det tid før nettselskapet rekker å svare, noe som skaper frustrasjon hos graveentreprenørene.

- Målet er at 70- til 80 prosent av henvendelsene skal kunne besvares automatisk. Det vil si at de får svar på gravemeldingen innen få minutter, sier han.

Oppstartsmøtet mellom Lyse og Powel ble gjennomført i januar i år, og siden har utviklingen av Powel gravemelding skjedd gradvis. Nå er nettselskapet få uker fra lansering.

- Vi er veldig ivrig etter å komme i gang. Det er ti år siden vi for første gang snakket om å automatisere arbeidsprosesser. Nå er det bare millimeter igjen før lansering. Vi gleder oss stort, sier Aasland, som er forberedt på at brukerne må læres opp.

- Vi kommer til å invitere brukerne til oss, slik at vi kan lære de hvordan gravemeldingen skal brukes, sier han.

Det er ofte slik ifølge Aasland, at det er de samme personene som sender gravemeldingen som også er ute i felt og graver. Gravemeldingene blir enkelte ganger sendt inn når de nærmest er på vei med gravemaskinen og da vil det være en fordel med raske svar.

- Informasjonen vi får inn i våre system, vil også bli mer nøyaktig. Nå kan for eksempel en entreprenør fortelle oss over telefon hvor de kommer til å grave. Gjennom gravemeldingen skal de legge inn informasjonen i kartet selv. Dette vil øke nøyaktigheten. Skulle det skje et avbrudd i en høyspent, vil det bli enklere for oss å finne ut hvor feilen oppstod, sier han.

Lyse Elnett er den første til å ta i bruk Powel gravemelding i Norge, mens Powel har rundt 15 kunder som bruker en tilsvarende løsning i Danmark. Norske nettselskap er under høyt press for å effektivisere driften sin og Powel har stor tro på at gravemeldingene vil bli tatt i bruk av mange nettselskap etter hvert.

- Alle nettselskap ønsker å effektivisere arbeidsprosessene sine og Powel gravemelding er ett av flere produkter vi tilbyr for å hjelpe de med å løse denne utfordringen. Vi ser veldig fram til at Lyse tar i bruk løsningen og så regner vi med at den vil bli tatt i bruk av flere nettselskap etter hvert. Det finnes få argument for å la være, smiler salgsdirektør i Powel, Richard Schytte.

Powel AS har sitt hovedkontor i Trondheim, og leverer forretningskritiske programvareløsninger og tilknyttede tjenester spesialtilpasset for å hjelpe energiselskap og offentlige virksomheter med bedre arbeidsprosesser og servicekvalitet. Selskapet er markedsledende innen løsninger for forvaltning og drift av kraftnett og planlegging av vannkraftproduksjon, og innen entreprenør- og kommunaltekniske sektorer. Powel er et privateid selskap grunnlagt i 1996, og har i dag 470 ansatte, kunder i 20 land, og kontorer i åtte.