Lysbakken ut mot Støre

Published

- Handling må følge ord.

SV-leder Audun Lysbakken mener påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre er mer opptatt av å snakke om klima enn å gjøre noe med det.

Lysbakken kritiserer Støre for å ha vært mer opptatt av å snakke om elbiler enn om det som virkelig monner, nemlig å begrense oljeutvinning på norsk sokkel.

Jeg har en utfordring til Jonas. Når han sier at Arbeiderpartiet skal bli et grønnere parti, må handling følge ord. Et miljøparti blir Ap først den dagen de er villige til å være med oss på en politikk som vil bremse Norges oljeavhengighet, sier Lysbakken til NTB.

Støre må velge

Utfordringen kom han med i en tale til SVs sentralstyremøte lørdag. Der løftet Lysbakken SV-forslaget om at Norge må ta en «oljepause» – noe som innebærer full revers i tildeling av nye konsesjoner for utvinning.

Støre må velge mellom miljøsiden og regjeringen, sa Lysbakken blant annet i talen.

Han innser at det i utgangspunktet ikke er politisk flertall for å stanse tildelinger i 23. konsesjonsrunde, som blant annet omfatter Castberg og Wisting i Barentshavet.

På kort sikt blir det vanskelig å få flertall, for de store partiene er ikke villige til å ta konsekvensene av sine egne store ord om klima, sier Lysbakken til NTB.

– Fortvilende

Han sier han blir fortvilt over det han opplever som manglende sammenheng mellom ord og handling.

Det er det som er så fortvilende nå, at det er en sterk avstand mellom viljen til å snakke om klima – og viljen til å handle. Vi kan diskutere elbiler og elsykler til vi blir blå. Og det er gode tiltak. Men sannheten er at vi tar ikke denne utfordringen på alvor før vi er villige til å redusere Norges oljeavhengighet, og begynne den snuoperasjonen raskt, sier Lysbakken til NTB.

Samtidig har Utsira-avtalen der opposisjonen på Stortinget går sammen om et krav om elektrifisering mot regjeringens vilje, gitt Lysbakken et håp om å kunne danne brede miljøallianser også i tiden fremover.

Noe må ligge

Utgangspunktet hans er de siste klimarapportene fra FN og en analyse fra Miljødirektoratet som konkluderer med at Norge må kutte utslipp på 8 millioner tonn CO2 for å klare målet om et maksutslipp på 47 millioner tonn i 2020.

Da holder det ikke med mange små kutt. Åtte millioner tonn CO2 tilsvarer utslippene fra rundt fire millioner biler. Vi må tenke stort, sa Lysbakken i talen.

Han begrunnet forslaget om oljepause – altså å stoppe 23. konsesjonsrunde – slik:

Etter å ha lest rapporten fra FNs klimapanel, kan vi ikke fortsette å utvinne olje som før. SV er blitt latterliggjort for slike forslag tidligere. Men nå vet vi at det er alternativet som er kunnskapsløst og uansvarlig. Det holder ikke bare å bremse tempoet i oljeutvinningen, noe må også bli liggende.

©NTB