I serien møter man blant annet karakteren Rein Hellevik som spilles av Ole Christoffer Ertvaag.
I serien møter man blant annet karakteren Rein Hellevik som spilles av Ole Christoffer Ertvaag.

«Lykkeland»: - Vi får veldig mye igjen for å filme på en virkelig plattform

Men andre sesong kommer ikke på skjermen før tidligst våren 2022.

Publisert Sist oppdatert

Sesong to av suksesserien «Lykkeland» vil ha dramatiseringer av store, historiske hendelser som Alexander Kielland-ulykken og Bravo-utblåsningen.

Men det er ingen tvil om at pandemien har satt sitt preg på innspillingen og ferdigstillelsen av andre sesong av «Lykkeland». Det forteller serieskaper Synnøve Hørsland i filmproduksjonsselskapet Maipo film til enerWE.

- Først var det at vi måtte sette produksjonen på is - vi skulle begynt første uken i mai i fjor, men da måtte vi bare avvente og se når vi kunne starte igjen. Så startet vi i månedsskiftet august/september - kort tid før Norge stengte ned igjen. Så vi begynte på en måte litt to ganger, og det er et ganske tungt apparat å stoppe for så å starte opp igjen, sier hun.

Hørsland anslår at det i produksjonen er mellom 70-150 mennesker involvert til enhver tid - men med enkelte «topper».

- Inkludert statister kan det kanskje vært over 200 personer, og det er klart at det er en utfordring i koronaens tid. Så vi måtte endre på hvordan vi jobbet. Manuset måtte også skrives om flere ganger - manusforfatteren har jobbet med dette kontinuerlig.

Noen av de planlagte opptakene i utlandet måtte flyttes til Norge på grunn av Covid-19.

- Mye av den finansielle strukturen på film og tv baserer seg på internasjonalt finansiering som medfører at man gjør deler av filmingen i utlandet. Nå måtte vi flytte flere av disse scenene hjem. Så dette har vært ganske krevende for hele produksjonsapparatet, sier Hørsland.

Skuespiller Anne Regine Ellingsæter har rollen som Anna Hellevik i serien.
Skuespiller Anne Regine Ellingsæter har rollen som Anna Hellevik i serien.

Utenlandsopptak flyttet hjem

Blant scenene som har måttet blitt skjøvet på - men som må filmes i utlandet, er opptak i en vanntank som er plassert i Belgia - hvor det skulle bli gjort flere ulike opptak knyttet til Alexander Kielland ulykken, samt noen dykkescener.

- Men heldigvis har vi fått filmes masse fine ting i Stavanger og på plattform, sier hun.

Plattformscenene er filmet utenfor Bergen, på en eldre plattform som lå ved land.

- Vi bruker en kombinasjon av virkelig location og digitale effekter hvor vi fjerner land og legger til elementer. Vi får allikevel veldig mye igjen for å filme det på en virkelig plattform både i dimensjoner og realisme kontra å bygge deler av plattformen i studio. Vi har filmet scener til tre forskjellige plattformer som er Edda, Alexander Kielland og Bravo, forteller hun.

Høy korona-prislapp

Å utsette og avlyse har naturligvis en kostnad.

- Foreløpig er prislappen på tapet oppe i 20 millioner kroner, så det er ganske voldsomt, ja. Norsk Filminstitutt er med og dekker noe, mens NRK også dekker noe. Resten må vi dekke selv. For eksempel har vi bygget dekorasjone som bare står og venter på å bli brukt. Da har lagerleie en kostnad.

Også smittevern mens man holder på med produksjon har kostet en del, kan hun fortelle.

- Ja, ekstratiltakene for korona er store. Da vi skulle starte opp igjen opptak, testet vi 100 mennesker hver dag. Nå testes alle tre ganger i uken.

- Men blir det bra likevel?

- Ja, det blir kjempebra, jeg synes virkelig det. Jeg fikk akkurat inn et bilde fra settet, og det ser veldig bra ut. Vi har tenkt at vi må jo få dette til. Vi vurderte å sette opptakene på hold, men valgte å kjøre på og heller finne måter å løse det på, sier hun.

Når man gjør opp status på hvor langt man har kommet i prosessen, har produksjonsselskapet blitt ferdig med opptak av eksteriører, plattform, åpent hav og båter.

- Det som gjenstår er foruten vanntank inkludert undervannsbilder, diverse interiører på kontor, samt et boliginteriør som vi bygger i studio, sier Hørsdal til enerWE.

- Historien oppleves gjennom personene

Her ser vi skuespiller Malene Wadel som spiller Toril Torstensen også i andre sesong ev Lykkeland.
Her ser vi skuespiller Malene Wadel som spiller Toril Torstensen også i andre sesong ev Lykkeland.

Selv om alle har jobbet under press, er Hørsdal spesielt imponert over skuespillerne.

- Skuespillerne har vært fantastiske. Det gjør det jo ekstra komplisert å være frilanser som må forskyve planene og kanskje får andre forpliktelser, sier hun.

At det norske folk har engasjert seg i serien om da oljeeventyret i Norge startet, er det ingen tvil om. Det at serien fokuserer på personene og forteller historien gjennom dem, tror Hørsland har vært en suksessfaktor.

- Manusforfatter Mette Bølstad har laget en historie som er relevant. Man blir kjent med noen personer du blir glad i - og historien oppleves gjennom dem. De bærer forandringene i samfunnet og det oppleves innenfra - ikke utenfra. Vi har vært veldig opptatt av at vi skal fortelle denne historien fra våre karakterer. For eksempel var vi veldig tydelige på at Rettedal ikke skal ha en privat linje, seeren skal ikke være med ham hjem - han er en historisk person. Dette er en fortelling gjennom noen dramatiske karakterer, understreker hun.

Med den nye sesongen introduseres også noen nye elementer, som oljens betydning i miljøet. Men de store konfliktene om miljø er det for tidlig kronologisk å ta for seg i den andre sesongen.

- Når vi nå går videre i fortellingen, begynner vi på det som kanskje har vært litt utfordrende, nemlig miljøaspektet. Vi må nok på en sesong til før vi kommer til store konflikter. Men vi tar for oss første gangen man overhodet snakket om effekten oljen har på miljøet. Blant annet har vi med Bravo-utblåsingen i denne sesongen. I denne perioden tenkte man ikke så mye globalt, men det var mer lokalt. Man var opptatt av hva det gjør med fisken og fuglene

Ifølge Hørsdal er planen at Maipo skal levere fra seg serien tidlig i 2022.

- Blir det en tredje sesong?

- Det er ikke bestemt, men vi har startet tidlig utviklingsarbeid på den, kan Synnøve Hørsdal fortelle.

Hos NRK bekrefter mediesjef Arne Helsingen de er veldig fornøyd med tv-suksessen.

- Lykkeland er en av NRKs store seriesuksesser. Serien er først og fremst meget god, handlingen i sesong 1 er satt i starten av det største eventyret i nyere norsk historie, med unge hovedkarakterer midt i brytningen mellom gammel og ny tid. Sesong 2 av Lykkeland har premiere i første halvår 2022. Det er per i dag ikke planlagt noen sesong 3, sier han til enerWE.

Pia Tjelta spiller også en av de sterke kvinnefigurene i Lykkeland. I serien spiller hun Ingrid Nyman.
Pia Tjelta spiller også en av de sterke kvinnefigurene i Lykkeland. I serien spiller hun Ingrid Nyman.