Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Freiberg mener Arbeiderpartiet svikter oljenæringen

– Jeg synes det er utrolig at de endrer politikken de gikk til valg på midt i en valgperiode.

Publisert

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) mener Aps avgjørelse om å ikke konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja er svært bekymringsfull.

– Jeg synes det er utrolig at de endrer politikken de gikk til valg på midt i en valgperiode, på det såkalte «oljekompromisset». Jonas Gahr Støre har gitt AUF en finger for to år siden, og nå har de tatt hele hånden. Å snu midt i en valgperiode er et svik mot de 170.000 ansatte i petroleumsnæringen og de 900.000 som stemte på Ap i 2017, sier Freiberg til VG.

Regjeringen har, etter press fra Venstre, også stengt for konsekvensutredning, men Freiberg trekker fram at Frp fortsatt vil gå til valg på å åpne området.

– Jeg oppfatter denne kampen i realiteten om petroleumsnæringens fremtid i nord, ikke om Lofoten, selv om det er det Arbeiderpartiet prøver å skape et bilde av. Dette handler om at AUF har større makt enn Jonas Gahr Støre i Ap, og er starten på en avvikling av petroleumsnæringen, sier han.

Til VG svarer Støre Freibergs kritikk med å framholde at avgjørelsen egentlig er en «sterk markering av olje- og gassindustriens fremtid i Norge».

– Det er en understreking av at vi ikke skal ha varig vern, at vi ikke skal ha sluttdato, at vi skal stå ved de skatteordningene som gjør at denne næringen kan utvikles, og en sterk tro på gassens betydning i Europa, sier Støre.

(©NTB)