Lovendring ikke nødvendig

Published

Venstre ønsker rask innføring av forbud mot bensintaxi.

Venstre mener det ikke er nødvendig med en tidkrevende lovendring for å forby nye bensin- og dieseldrosjer. Med en rask forskrift kan forbudet innføres lokalt, mener partiet.

Miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) i Oslo ble glad da Høyres landsmøte i helgen vedtok miljøkrav for nye storbydrosjer innen 2015.

Nå vil hun hjelpe statsminister og Høyre-leder Erna Solberg med å gjennomføre landsmøtets krav om at nye taxier fra neste år må være elbil, hybrid- eller hydrogenbil, noe Solberg mener det blir vanskelig å få til.

Jeg skjønner at hun er opptatt av at ikke alt kan gjennomføres like raskt, men dette er en lavthengende frukt det bare er å plukke ned, sier Melby til NTB.

Solberg slo tvil

Høyre-landsmøtet var knapt avrundet før statsminister og partileder Solberg slo tvil om hvorvidt vedtaket om miljøkrav til drosjenæringen kan gjennomføres innen den tidsfristen partiet vedtok.

Det er av og til litt urealistisk tempo i noen saker, for man glemmer at ting skal både utredes og sendes på høring og alle de tingene som det byråkratiske systemet medfører at vi skal gjøre, sa Solberg med adresse blant annet til vedtaket om miljøkrav for drosjer.

Raskere endring

Melby mener at det ikke er nødvendig å gå veien om en lovendring.

Fylkene forvalter drosjepolitikken gjennom tildeling av løyver. Der stilles det krav, for eksempel til tydelig prisinformasjon. På samme måte kan regjeringen gi fylkene en mulighet til å stille miljøkrav. Det krever en enkel endring av forskriften, noe som åpner for en raskere gjennomføring, sier Melby.

Brev og spørsmål

Som vikarierende stortingsrepresentant stilte Melby et spørsmål til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i forrige uke om muligheten til lokalt å fremme miljøkrav overfor drosjenæringen. Som miljøbyråd fra hovedstaden har hun sendt brev til departementet om det samme.

Venstre og Oslo har jobbet med en sak om miljøkrav overfor drosjenæringen siden i fjor høst. Men så slo Samferdselsdepartementet tvil om vi hadde hjemmel i lovverket. Det er bakgrunnen for vårt innspill om en enkel forskriftsendring. Jeg regner med at Solvik-Olsen har fått med seg vedtaket på Høyres landsmøte og tar det med i vurderingen før han svarer, sier Guri Melby.

©NTB