Klokken 12 kommer fasiten i Statkraft-saken

Publisert

Justisdepartementets lovavdeling er nå ferdige med å vurdere om næringsminister Monica Mæland (H) var inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) til Statkraft-styreleder.

Mæland skal holde en pressekonferanse i Næringsdepartementet klokka 12 fredag, der denne habilitetsvurderingen blir offentliggjort.

Det var i begynnelsen av juli at Olav Fjell ble erstattet av Widvey som styreleder for Statkraft. Fjell har selv uttalt at han ikke ønsket å gå av.

Mæland og Widvey er partifeller og satt sammen i regjering da Widvey var kulturminister mellom 2013 og 2015.

– Jeg mener fremdeles min relasjon til Widvey ikke er en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Det har imidlertid vært mye oppmerksomhet rundt spørsmålet om min habilitet. For å unngå at det skapes ytterligere usikkerhet rundt selskapet vil jeg derfor be Lovavdelingen om å gjøre en vurdering av min habilitet tilknyttet valget av Widvey, uttalte næringsministeren i en pressemelding 22. juli.

NRK meldte i forrige uke at det ble sendt flere tekstmeldinger mellom Widvey og Mæland før utnevnelsen, og flere har tatt til orde for at disse meldingene bør offentliggjøres.

Martin Kolberg (Ap), leder i kontrollkomiteen på Stortinget, sa tidligere denne uka at saken vil bli tatt opp i komiteen dersom Mæland ikke redegjør for saken og offentliggjør SMS-ene.