- Løsgjengerjobber er ikke det beste rekrutteringsmiddelet for næringen akkurat nå

Publisert

Fra 2018 til 2022 vil det bli behov for mellom 24-28.000 nye ansettelser i oljenæringen viser nye tall fra forskningsinstituttet IRIS.

Samtidig har det siden 2014 forsvunnet mer enn 50.000 oljejobber.

Vi treffer Frode Alfheim, Forbundsleder i Energi Industri på oljemessa i Stavanger, og vi spør han om hva som egentlig har skjedd.

- Vi gikk på en prisnedgang på olje, og da var det åpenbart av vi var nødt til å skalere aktiviteten, forteller Frode Alfheim til enerWE. 

I denne perioden kom Industri Energi med en sterk advarsel.

- Vi advarte mot å gå for langt ned, og at man måtte huske etterrekruttering av arbeidskraft. Vi har vært sikre på at prisoppgangen på olje skulle komme, og at vi skulle få en ny periode med sterk lønnsomhet. Da må ikke problemet være at vi mangler kvalifisert arbeidskraft.

-- Annonse --

-- Annonse slutt --

Han sier at bransjen ikke har vært flinke nok til å følge rådene fra Industri Energi.

- Men jeg skal være den første til å stille meg i lag med dem for å være med på å promotere næringen og snu dette med rekruttering igjen. Gode, interessante og langsiktige jobber.

Han fortsetter med å understreke at en så sterk økonomisk næring må tilby ungdommen faste jobber.

- Løsgjengerjobber er ikke det beste rekrutteringsmiddelet for næringen akkurat nå. Mitt råd til oljeselskapene nå er at dersom de skal spare penger på sikt, så må dere gi ungdommen fast jobb nå. Dere må sørge for å skape lojalitet til selskapet. Når riften om arbeidskraften blir stor, så begynner dere også på ny å overby hverandre i prisen på arbeidskraften. 

Frode Alfheim skjønner at ungdommen velger andre fag enn petroleumsfag etter tidene vi har vært gjennom.

- Dette har også skjedd før. Vi er en syklisk næring. Nå er signalene om lønnsomhet og langsiktighet. Ungdom søker mot langsiktige jobber.

- Dersom vi ikke gjør nye store funn vil det være lite nye prosjekter etter 2022. Er det da langsiktige jobber?

- Det var de yngste som gikk ut da nedkjølingen begynte. Det betyr at de som stod igjen har blitt eldre. Det er ganske mange som skal ut med pensjon. Her må vi erstatte disse. Vi skal også ha mange tiårs perspektiv på ting som kommer, slik som Sverdrup. Her er det 50 års perspektiv. Det samme med Castberg. Jeg har troen på at vi får flere feltutbygginger. Når det løsner med oljeprisen vil oljeselskapene begynne å lete.  

Han avslutter med å si at norsk olje og gassnæring kommer til å ha behov for mange som søker utdanning for vår langt frem i tid!