Gina Krog.
Gina Krog.

Fire Equinor-felt stenges som følge av streiken

Gir et daglig tap på ca. 122 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det var ingen bevegelse mellom partene i oljestreiken søndag kveld. Streiken trappes dermed opp og fire Equinor-felt stenger.

Fra midnatt gikk ytterligere 126 medlemmer av arbeidstakerorganisasjonen Lederne ut i streik. Fra før er 43 medlemmer tatt ut i streik på Johan Sverdrup-plattformen.

Flere nye plattformer blir rammet av opptrappingen natt til mandag. Equinor stenger feltene Gudrun, Gina Krog og Kvitebjørn. Valemon-feltet er knyttet til Kvitebjørn, og må derfor også stenges, opplyser Equinor. Det skjer som følge av at 54 medlemmer av fagforeningen Lederne tas ut i streik,

I tillegg blir produksjonen på Gjøa-feltet, som driftes av Neptune Energy, rammet av streiken fra mandag, ifølge Lederne.

Produksjonen på Johan Sverdrup-plattformen opprettholdes inntil videre.

Overfor E24 bekrefter partene at det ikke er noen bevegelse i forhandlingene søndag.

– Nei, det er det ikke, sier informasjonssjef Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass til nettstedet søndag kveld.

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne sier «det er lite og ingen dialog».

– Arbeidsgiversiden viser fortsatt ingen vilje til å imøtekomme våre krav, og derfor er opptrappingen et faktum, sier Ingvartsen i en pressemelding natt til mandag.

Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass har opplyst at streiken kan føre til en produksjonsreduksjon på 330.000 fat per dag. Ifølge enerWE's beregninger tilsvarer det et potensielt estimert tap på 122 millioner kroner per dag.

- Norsk olje og gass satte frem et økonomisk tilbud som ble akseptert av Industri Energi og Safe, som representerer 85 prosent av de sokkelansatte. Det minste forbundet Lederne godtok det ikke og valgte å gå i streik. I tillegg krever Lederne utvidelse av tariffområdet – noe som ligger utenfor det man kan forhandle om i sokkelavtalen, sier forhandlingsleder Jan Hodneland.

Ifølge Norsk olje og gass var det økonomiske tilbudet innenfor rammen som ble avtalt i frontfagsoppgjøret, og de hevder det vil gi en reallønnsvekst.

  • Et samlet lønnstillegg på 4700 kroner.
  • I tillegg blir skift- og nattillegget økt med 3,50 kr til 80 kroner per time.
  • Konferansetillegget økes til 100 kroner.
  • Helligdagsgodtgjørelsen økes fra 2025 kroner til 2060 kroner per dag.
Powered by Labrador CMS