Sort søndag for oljebransjen

Publisert

Arbeiderpartiets fylkeslag i Troms og Finnmark sa søndag begge nei til konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– En stor dag, sier AUF-leder Mani Hussaini, som mener de to vedtakene utgjør et vendepunkt i den lange striden om oljevirksomhet i nord.

– AUF har gjort en kjempejobb, miljøbevegelsen har gjort en kjempejobb. Dette flytter tyngdepunktet i norsk politikk. Nå blir det mest sannsynlig flertall mot konsekvensutredning på Aps landsmøte til våren, sier Bellonas Frederic Hauge til NTB.

To vedtak

Søndag sa først Troms Ap nei til konsekvensutredning med 37 mot 24 delegater. Så ble det nei også i Finnmark Ap. Nå gjenstår bare Nordland Ap, som tidligst ventes å ta stilling til spørsmålet på nytt under årsmøtet i mars neste år.

– Det er ingen stor overraskelse at Troms nå har stemt nei. Vi registrerer også at kommunene i Lofoten samt Finnmark Ap har fattet samme vedtak. Vi er ikke imot petroleum, heller ikke i nord. Men vi mener våre mest sårbare områder skal være oljefri, sier leder Cecilie Myrseth i Troms arbeiderparti til NTB.

Støre må lytte

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet gratulerer Arbeiderpartiet i de to nordligste fylkene med «kloke og modige vedtak».

– Dette er fantastiske nyheter, og noe Jonas Gahr Støre må lytte til, sier hun.

Miljøbevegelsen feirer vedtaket som en seier på veien mot å vinne slaget om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom.

– Vi ser nå en økende motstand mot dette prosjektet i nord, og meningsmålingene viser at vi har folket med oss, sier hun. (©NTB)