LO-topp forstår Lofoten-opprøret

Publisert

Fellesforbundets leder Jørn Eggum har full forståelse for at medlemmer i hans eget forbund truer med å splitte LO. De protesterer mot at LO-forbund i offentlig sektor jobber for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Et gryende opprør i industriforbundene kan ende med å sprenge LO i to, meldte Avisenes Nyhetsbyrå ( ANB ) mandag morgen.

Sentrale aktører i Industri Energi og Fellesforbundet tar til orde for å sette i gang en prosess med tanke på utmeldelse av LO, dersom LO-kongressen til våren sier nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Livsgrunnlaget

Lederen av det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundets Jørn Eggum, ønsker ikke å si noe om ordlyden og innholdet i uttalelsen, men gjør det klart at han forstår frustrasjonen som ligger bak.

– Våre medlemmer, spesielt på Vestlandet hvor dette opprøret har startet, merker ledigheten på kroppen og begynner å få trøbbel med banklån. Fallende oljepris og utsettelser av nye prosjekter tærer på. Så kommer Fagforbundet, som det største forbundet i LO, og ikke bryr seg om hvorvidt våre medlemmer har arbeid i framtiden, sier han til ANB.

– De frykter å miste hele livsgrunnlaget sitt, legger han til.

Industrikartell

Uttalelsen fra Industri Energi og Fellesforbundet ble lagt på bordet under åpningen av LOs olje- og gasskonferanse i Bodø mandag. Den innvarsler en opptrapping av maktkampen foran LO-kongressen.

Initiativtakerne ser for seg etablering av et industrikartell mellom de nevnte forbund som et alternativ til et fortsatt liv under LO-paraplyen.

Utgangspunktet for oljeopprøret er uttalelser fra Fagforbundet og Handel og Kontor som går inn for «å verne særlig sårbare og verneverdige områder», og «verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet».

Tror på kompromiss

Også Norsk Tjenestemannslag og El- og IT-forbundet sier nei til oljevirksomhet i disse områdene.

Samlet har de fire forbundene flertall på vårens kongress, men det innebærer ikke nødvendigvis at de vil trumfe gjennom et vedtak som går på tvers av interessene til forbund som er direkte involvert.

– Vi prøver å ha en dialog og ikke tvinge hverandre i kne, men dette er viktig for begge parter, sa NTL-leder John Leirvaag til NTB for snaut to uker siden.

Uskreven regel

Eggum fremholder at det er en uskreven regel i LO at det enkelte forbund definerer LOs politikk innen den sektoren forbundet tilhører.

Det innebærer at Fagforbundet styrer det som ligger til kommunal sektor, mens Handel og Kontor har bred tilslutning til kampen for å beholde søndagen som fridag.

– Jeg håper det fortsatt kan være slik, sier Fellesforbundets leder til ANB. (©NTB)

Les også: Fagforbund truer med å bryte med LO